19 березня, 2024
Ми в соцмережах

Чорничні війни: на Житомирщині селяни не пускають до лісу жителів сусідньої області

  • 13 липня, 2021 13:09
Жителі села Липники, що на Житомирщині, перекривають дорогу до лісу, щоб не допустити туди приїжджі із Рівненської області бригади збирачів чорниці. 

Щоб не допускати загострення конфліктів та сутичок, у селі тепер постійно чергує поліція. Про причини та перебіг цієї “ягідної війни” йдеться у сюжеті ТСН.

Жителі Липник щоранку блокують дорогу до місцевого лісу, щоб не пропускати автівки з сусідньої Рівненщини. Вони скаржаться, що звідти приїжджають цілі бригади, до сотні осіб, які вибирають усе - до останньої чорниці, а до того ж пошкоджують ягідники великими гребінками.  
 

“Їдуть до нас, вибирають... Ми заробляємо на ягоді копійки, а вони ще й ті у нас забирають”, - скаржиться місцева мешканці Наталія Синяк. 


Збір чорниці у Липниках та в довколишніх селах для тутешніх людей, дійсно, є чи не єдиним способом заробити собі на життя. 
 

Місцева селянка Софія, яка збирає чорниці майже щодня, нарікає, що після приїзду сусідів в лісі сохнуть цілі чагарники, бо вони не акуратно визбирують ягоди, а деруть їх, витягуючи кущі із землі. Щоб врятувати ягідники від такого нищення, в селі збираються організувати спеціальні рейди.  
 

“Будуть їздить по лісу і виявляти порушення, є така стаття про пошкодження кущів і чагарників”, - зауважив староста Липниківського округу Олександр Рабчук. 


Самі ж приїжджі збирачі такі звинувачення відкидають. Кажуть, що після гребінки чорниця навіть краще росте.

До Житомирщини збирачам із сусідньої області їхати три години, за одноденну поїздку вони заробляють до семи тисяч гривень. Бусики, якими вони приїжджають, часто бувають переповнені, дітей садять просто на кошики. І це єдина формальна причина для поліції, щоб втручатися в ситуацію, адже заборонити приїжджим збір ягід вони не мають права.

А от за порушення правил перевезення пасажирів, як пояснює заступник керівника сектору реагування патрульної поліції Коростенського районного управління поліції Ярослав Камінський, складають адмінпротокол.

Щоб не допускати сутичок та розбороняти конфліктуючі сторони, поліція влаштувала у селі постійне чергування. У випадку загострення до Липників відряджають додаткові наряди. 
Поділитись

Новини по темі: