29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Ляшко зробив зауваження керівництву Житомирщини за темпи вакцинації і перебування в «червоній» зоні

Ляшко зробив зауваження керівництву Житомирщини за темпи вакцинації і перебування в «червоній» зоні

  • 15 квітня, 2021 8:33
14 квітня на засіданні Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко зробив зауваження керівництву Житомирщини за повільні темпи вакцинації і тривале перебування регіону у "червоній" зоні. 

Про це Ляшко сказав у відповідь на звіт голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка, котрий в онлайн режимі доповів на Комітеті про ситуацію з протидією коронавірусу в області, інформує "Суспільне".

Зокрема, Віталій Бунечко поінформував, що рівень захворюваності на коронавірус на Житомирщині перевищує середній показник по Україні на 34%. Також область має перевищені показники за 4-ма із 6 індикативних показників визначення регіонів зі значним поширенням захворювання на коронавірус.
 

"Йдеться про епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ, коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом, рівень госпіталізації, завантаженість ліжок з киснем, – доповів Бунечко. – Разом з тим, за останні три тижні намітилася позитивна тенденція до зменшення кількості випадків захворюваності на COVID-19. Ми спостерігаємо щотижневе зниження рівня захворюваності на коронавірус на 10-16 %, призупинилося зростання захворюваності у переважній більшості міст та районів. Серед тих, хто захворів, найбільш вразливі вікові категорії – 40-49 та 50-59 років".


У відповідь на це Віктор Ляшко сказав, що Житомирщина продовжує лишатися на "червоному" рівні епідбезпеки вже шостий тиждень поспіль, тоді як Івано-Франківська та Закарпатська області за цей час змогли повністю стабілізувати ситуацію і вийшли з "червоної" зони.
 

"Житомирська область, на жаль, лишається в "червоній" зоні. При цьому фіксуємо перевищення за визначеними показниками. Наприклад, рівень госпіталізації в Житомирській області перевищує цільовий показник у 60 осіб на 100 тисяч населення. Причому, якщо на момент входження (в "червону" зону – ред.) він складав 74 особи на 100 тисяч населення, то зараз цей показник складає 99 людей на 100 тисяч населення. Це свідчить не про стабілізацію ситуації, а про те, що навпаки – кількість госпіталізацій зростає", – зазначив Ляшко.


Серед показників, які області, за його словами, вдається стабілізувати – коефіцієнт виявлених випадків інфікування.

Доповідаючи на Комітеті, Віталій Бунечко також розповів, що станом на 14 квітня від коронавірусу щепили 14 тисяч 701 жителя області.
 

"Вчора (13 квітня – ред.) ми отримали нову вакцину CoronaVac. Дотримуємося плану, ситуація контрольована, маю надію, що ця тенденція до спаду захворюваності приведе до того, що ми у найближчий тиждень або, можливо, днів 10 перейдемо з "червоної" до "помаранчевої" зони", – сказав Бунечко.


Всього Житомирщина отримала на першому етапі 17 тисяч 300 доз вакцини CoviShield.

У відповідь Віктор Ляшко зауважив, що Міністерство охорони здоров'я ставило регіональним департаментам охорони здоров'я завдання використати першу партію вакцини до 9 квітня.
 

"Тому те, що зараз вакцина є у залишках, це недопрацювання департаменту охорони здоров'я, – каже Ляшко. – Прошу прискорити темпи використання цієї вакцини, оскільки найближчим часом очікуються додаткові партії вакцини, які повинні використовуватися, щоб ми виконували наш національний план по вакцинації".


Також Віктор Ляшко розповів про порушення, які під час поїздки на Житомирщину 1 квітня виявила робоча група у складі представників Мінрегіону, Нацполіції та Міністерства охорони здоров'я.
 

"Робоча група відвідала 6 населених пунктів і заклади охорони здоров'я, які надають допомогу хворим на коронавірус. На той момент були питання з постачанням кисню, а також виявлено суттєві порушення в роботі суб’єктів господарювання, які не дотримувалися протиепідемічних заходів, передбачених "червоним" рівнем епідбезпеки. Зокрема, працювали ті суб’єкти, які відповідно до обмежень "червоного" рівня епідемічної безпеки, не повинні були працювати. Зафіксовано масові порушення перебування громадян без масок та інших засобів індивідуального захисту органів дихання в місцях масового скупчення людей", – сказав Ляшко і додав, що жодні обмеження, прописані в постановах на папері, не діятимуть, поки за їх виконанням не буде встановлено належний контроль, аби реально впливати на епідемічну ситуацію.

 
Поділитись

Новини по темі: