29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Кримінал
  • На Житомирщині відкрили 29 кримінальних справ через порушення на місцевих виборах

На Житомирщині відкрили 29 кримінальних справ через порушення на місцевих виборах

  • 26 жовтня, 2020 13:50
У Житомирській області поліція розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення, пов’язані з виборчим процесом. Про це 26 жовтня на підсумковій пресконференції повідомив начальник ГУ Національної поліції в Житомирській області Юрій Олійник. Захід проводився спільно з координатором Громадянської мережі ОПОРА в області Тарасом Чмутом.

За інформацією поліції, з початку виборчої кампанії зареєстровано 140 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом, причому до 25 жовтня – 102 повідомлення; у день волевиявлення - 36 повідомлень та ще 2 повідомлення наступного дня. За результатами їх перевірки відкрито 29 кримінальних проваджень та складено 38 адміністративних протоколів.
 

"Безпосередньо у день голосування поліція Житомирщини зареєструвала 36 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За результатами проведених перевірок 25 жовтня відкрито 8 кримінальних проваджень та складено 5 адміністративних протоколів. Ще два кримінальні провадження поліцейські відкрили уже сьогодні, 26 жовтня", - зазначив Юрій Олійник.

 

Досудові розслідування розпочаті за низкою статей, передбачених у розділі правопорушень проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина КК України. Також нині триває перевірка за заявою у соцмережі одного з кандидатів на посаду Житомирського міського голови та уточнюється правова кваліфікація події.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в області Тарас Чмут відзначив низьку підготовленість членів дільничних виборчих комісій, відсутність у них базових розумінь виборчого законодавства та складність процедури підрахунку голосів, що призводили до тих чи інших порушень або спроб маніпуляцій. Також він відзначив низьку явку виборців, зокрема за оцінками громадянської мережі в обласному центрі вона склала близько 28%. 

Наразі поліцейські продовжують працювати поблизу приміщень ДВК, де ще триває підрахунок голосів, а також охороняють виборчу документацію під час її транспортування до територіальних виборчих комісій. Забезпечується охорона і будівель, де працюють ТВК.

Поділитись

Новини по темі: