24 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • «Штуку гривень дадуть»: у Житомирі група осіб «купувала» копії паспортів на вибори мера Києва. ФОТО

«Штуку гривень дадуть»: у Житомирі група осіб «купувала» копії паспортів на вибори мера Києва. ФОТО

  • 28 серпня, 2020 15:59
Спершу 200 грн за копію паспорта і коду, а 25 жовтня – 1000 грн за фото галочки в бюлетені за потрібного кандидата на посаду мера Києва. Таку схему невідома група осіб організувала у Житомирі.

Як повідомляє всеукраїнська громадська організація ОПОРА, 29 липня в загальнодоступній групі в соціальній мережі з'явилося оголошення: “Завтра 30/07/20 150 грн час для всех. Масовка. Пишите в личку”.  



Через деякий час оголошення було змінене на: “1150 грн за два дня! Кто желает, звоните” і був вказаний контактний номер телефону. 



Щоб дізнатись подробиці, журналісти зателефонували за вказаним номером. Чоловік на ім'я Максим у розмові розповів, що на вибори 25 жовтня збирають людей для голосування в Києві. 
 

“Це масовка у виборах. Треба просто люди. Буде 25 жовтня в Києві. Завтра треба прийти і зареєструватись, якщо ви будете їхати на Київ. Завтра 150 грн на руки, а 1000 грн вже в Києві. Проїзд безкоштовний, харчування є і назад завозять. Хочете своїм ходом приїдете, або на автобусі. Там треба буде сфотографувати на ваш телефон, що ви проголосували за того чоловіка. Я ще поки кандидата не можу озвучити, бо нам це поки що не повідомляють. Завтра за реєстрацію отримаєте 150 грн на руки, а потім їдете ви чи не їдете – це вже ваша справа. З собою мати паспорт і код”, – сказав Максим.

 

Зустріч призначив на 08:30 год 30 липня на Крошні біля відділення банку. 

Згодом прийшли так звані керівники: чоловік та двоє дівчат. Запитали групу пенсіонерів, скільки їх, чи взяли копії паспортів. Одна з керівниць зібрала в пенсіонерів паспорти і згодом пішла робити ксерокопії. Потім приєднались ще двоє керівників, які привели “своїх” людей”.




 

“Нас декілька чоловік збирає групи. Голосування 25 жовтня відбудеться в Києві, будуть мера Києва вибирати. За ваш голос дають 1200 грн: 200 грн зараз за те, що ви подаєте заявку, що ви будете їхати, і вже коли проголосували в палатці, поставили галочку, вам штуку гривень дадуть. Зайшли в палатку, проголосували, поставили галочку, сфотографували, вийшли, показали, вам 1000 гривень дали, почекали всіх інших і їдемо в Житомир”, – розповів один з керівників.




Ще один з так званих керівників зазначив, що поїздка в Київ буде на весь день і проголосувати в Житомирі вже не можна. Також він додав, що сьогодні можна отримати 200 грн в замін на копію паспорта і коду, а потім вирішити, їхати в Київ чи ні.
 

“Все добре. Але не розуміємо, чому нам дали 800 грн”, – сказали своєму керівнику хлопець і дівчина, вийшовши з машини. 

Загалом на зустріч прийшли близько 20 людей. 





Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області Тарас Чмут вважає: "Така схема, ймовірно, застосовувалась для зміни виборчої адреси, адже обов’язковою умовою було мати при собі копію паспорта та коду".

Станом на 28 серпня за даними Державного реєстру виборців, 282 виборців з житомирської громади змінили виборчу адресу.

Поділитись

Новини по темі: