25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Мажоритарна і пропорційна система: як відбудуватимуться вибори в Житомирській області

Мажоритарна і пропорційна система: як відбудуватимуться вибори в Житомирській області

  • 21 серпня, 2020 13:09
У Житомирській області на місцевих виборах 25 жовтня обиратимуть депутатів до 66 міських, сільських та селищних рад та відповідно голів місцевих рад. 

У 64% вибори відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах і в 36% – за системою пропорційного представництва, інформує ОПОРА.

За цими даними ЦВК, в Житомирській області – 66 рад з них 12 міських рад (18%), 22 селищні (33%) та 32 сільські ради (49%). Відповідно до частини 1 статті 192 Виборчого кодексу України у громадах, де менше 10 тисяч виборців, голосування за депутатів міських, сільських і селищних рад відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Тобто в раду проходять кандидати, які в окрузі набрали більше голосів. У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

За такою системою у Житомирській області обиратимуть депутатів до 42 рад: в 11 селищних і 31 сільську раду. 

Відповідно до частини 2 статті 192 Виборчого кодексу, у територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше депутатів міських, сільських, селищних рад обиратимуться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах.
 
Право висування списків кандидатів мають лише політичні партії. Відтак безпартійні кандидати не зможуть балотуватися в порядку самовисування, хоча можуть бути висунуті в списку політичної партії.

Участь у розподілі депутатських мандатів братимуть ті партії, які подолають 5% виборчий бар’єр у межах округу, що охоплює територію всього міста (району або області).

У Житомирській області за такою системою обиратимуть депутатів у 24 ради. Це всі 12 міських рад регіону, 11 селищних рад та 1 сільська рада (Станишівська сільська рада Житомирського району). Найбільше – у Житомирському районі.



Міських голів у Житомирській області обиратимуть у 12 рад.

У частинах 4 та 5 статті 192 Виборчого кодексу України зазначено, що вибори міського голови у місті, де кількість виборців до 75 тисяч осіб проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному, міському виборчому окрузі (обраним вважається кандидат, який отримав найбільшу кількість голосів виборців). 

У місті з кількістю виборців 75 тисяч і більше осіб вибори голови проводяться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості, тобто за кандидата мають проголосувати 50 % виборців + 1 голос, які взяли участь у голосуванні. У разі, якщо жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів, організовуються повторні вибори, в яких беруть участь 2 кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів.

На Житомирщині за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості обиратимуть міського голову Житомира. 

В решті 11 міських радах області голосування відбудеться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості, а саме в: Андрушівській, Бердичівській міських радах (Бердичівський район), Коростишівській, Радомишльській та Чуднівській міській радах (Житомирський район), Коростенській, Малинській, Овруцькій та Олевській міських радах (Коростенський район) та Баранівській і Новоград-Волинській міських радах (Новоград-Волинський район).
Поділитись

Новини по темі: