20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Telegram-бот злив особисті дані мільйонів українців: СБУ відкрила справу

  • 12 травня, 2020 12:49
Служба безпеки України розпочала слідчі дії щодо роботи Telegram-бота, який злив у мережу базу даних українців із 26 млн водійських посвідчень. 

Також у мережі виявили паролі від акаунтів у соцмережах, паспортні дані та іншу особисту інформацію з різних держреєстрів, інформує MediaSapiens.

Напередодні у соцмережах користувачі повідомляли, що Telegram-канал UA Baza Bot розмістив оголошення про буцімто продаж персональних даних українців. Користувачі припускали, що інформація могла потрапити до зловмисників із додатку «Дія», в якому можна зберігати цифрові варіанти своїх документів.

У Міністерстві цифрової трансформації заперечують, що бот пов’язаний із додатком «Дія». Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров на своїй Facebook-сторінці.
 

«В телеграм запрацював бот, який використовує великі обсяги персональних даних. Одразу активно почали розповсюджуватися фейки, що ця інформація пов’язана з роботою застосунку Дія. Це неможливо навіть теоретично», – заявив Федоров.


Свої персональні дані там виявив, зокрема, голова ГО «Електронна Демократія» Володимир Фльонц. За його словами, ті, хто злив дані, поєднали дані Державних реєстрів, бази Нової Пошти, паролі з Вконтакте і linkedin, «рясно приправили банківською таємницею, і результат, як то кажуть, на табло».
 

«Мені показало не тільки паспортні дані, мої старі паролі (старі, але на той момент справжні!) але і дані з біометричних паспортів (включаючи фото) і вишенька на торті - водійське посвідчення, про яке я навіть не здогадувався. Навіть в "діє" його не показує, а у хлопців в базі - є. Ось так вже зараз виглядає їх цифрове майбутнє. Висновки нехай кожен зробить сам», - підкреслив Володимир Фльонц.


Він попередив також, що, перевіряючи самого себе, ви ділитеся інформацією з власниками так званої «бази».
Поділитись

Новини по темі: