25 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Житомир все ближче до погодинної подачі води: рівень водосховища щоденно падає. ФОТО

Житомир все ближче до погодинної подачі води: рівень водосховища щоденно падає. ФОТО

  • 30 квітня, 2020 8:56
Наразі критично знижуються запаси води в Житомирі, і наше місто може мати великі проблеми з водопостачанням. Такий низький рівень води в обох водосховищах простежується вперше. Причина – відсутність опадів та ненаповнюваність річки Тетерів в осінньо-зимовий період, який виявився теплим. 

Через суху осінь 2019 року та відсутність метеорологічної зими з морозами, снігом та промерзанням ґрунту не було умов для формування весняної повені на річках після танення снігу.

Оптимальний рівень води на водосховищі «Відсічне» - близько 4 м. Коли рівень тримається на цій позначці, місто отримує воду цілодобово і з нормальним тиском. Але зараз рівень - 2,7 м, і щодня спадає на 2 см.



Поки що води місту вистачає, але її запасів у водосховищі вже залишилося на лічені тижні, і така ситуація з водою найгірша в країні.
 

«Рівень води критичний. Над всмоктуючим водопроводом води залишилося настільки мало, що її вистачить орієнтовно на місяць-півтора…Через кліматичні умови та глобальне потепління, що є найбільшим чинником, який впливає на кількість води у водосховищі, ми опинилися в такому скрутному становищі», – говорить директор водоканалу Андрій Нікітін.




Наразі працівники водоканалу намагаються підтримати рівень води у водосховищі штучним методом, перекачуючи річку у зворотній бік. Сталевий трубопровід, до якого під’єднані насоси, дає можливість орієнтовно 10 тис. куб. м на добу перекачати річку в зворотній бік. Так з річки Тетерів поповнюється водосховище «Відсічне».



Окрім цього, планується також використати запаси води водосховища «Дениші». Якщо ж рівень води впаде до критичної відмітки (2,5 м), у місті можуть ввести погодинну подачу води.

Фахівці підприємства «Житомирводоканал» зазначають, що наразі важливими є заходи для забезпечення контролю за використанням води. Йдеться про мінімізацію неконтрольованого водоспоживання. Тому житомирян і жителів передмістя закликають економно користуватися водою.

Нагадаємо, з 1 травня в Житомирі запровадили плату за поливання присадибних ділянок у приватному секторі споживачам, у яких відсутні лічильники води.





Поділитись

Новини по темі: