19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Поки чиновники розбираються у кабінетах, фабрика у Понінці продовжує забруднювати річки Житомирщини

  • 18 лютого, 2020 11:53
Нова влада області намагається вирішити проблему, з якою не впоралася попередня. Мова йде про роботу Понінківської картонно-паперової фабрики, яка роками забруднює річки Хомора і Случ, що протікають Житомирщиною.

17 лютого відбулася нарада за участі голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка, очільника Хмельницької ОДА Дмитра Габінета та в.о. голови Державної екологічної інспекції Єгора Фірсова, під час якої обговорювали проблему та шукали шляхи її рішення.


 

"Ніхто із присутніх на нараді не заперечує факту скиду у річку певних хімічних речовин, що шкодять флорі та фауні в річках. Очисні споруди, які здатні зменшити вплив на довкілля, наразі не працюють. Від самого початку наші обговорення переходили в межу процедури оцінки впливу на довкілля. Наразі фабрика проходить оцінку впливу на довкілля, або ОВД. В минулому році відбулись громадські слухання у процесі ОВД. За підсумками тогорічних громадських слухань тодішнє Міністерство екології та природних ресурсів України відмовило фабриці у проходженні ОВД. Ця оцінка дозволила б підприємству побудувати очисні споруди.

Після довготривалих обговорень керівництво Понінківської картонно-паперово фабрики запевнило, що підприємство готове за власні кошти провести реконструкцію очисних споруд. Це безпосередньо сприятиме розв'язанню проблеми чи принаймні покращить ситуацію. Але суть в іншому – проєкт, створений підприємством, не буде дієвим. Активісти запропонували зупинити фабрику до того часу, поки не буде збудовано очисні споруди, здатні витримати очищення від хімречовин"
, - заявив Бунечко.


У підсумку буде підготовлено заяву до суду щодо забруднення річок із залученням матеріалів досліджень забору води з Хомори та Случа.

Як повідомляв "Журнал Житомира", на території Баранівського району в 2016 році в зв'язку з забрудненням річок оголосили надзвичайну ситуацію техногенного характеру. Пізніше стало відомо, що в забрудненні річок винен Понінківський картонно-паперовий комбінат в Хмельницькій області. У 2017 році ситуація з забрудненням повторилася. У липні 2018 року було оголошено, що Понінківська картонно-паперова фабрика проведе реконструкцію очисних споруд

У 2019 році у місті Новоград-Волинський провели віче, на яке прийшли понад 3 тисячі людей. Люди занепокоєні ситуацією на басейнах річках Хомора і Случ, в які регулярно здійснює скиди Понінківська картонно-паперова фабрика. 23 травня 2019 року депутати під час засідання сесії обласної ради проголосували про звернення до Президента України, Кабінету Міністрів, Генерального прокурора України щодо загрозливої екологічної ситуації у басейні річок Хомора та Случ.
Поділитись

Новини по темі: