18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • У пошуках цінних артефактів у центрі Житомира тривають археологічні розкопки. ФОТО

У пошуках цінних артефактів у центрі Житомира тривають археологічні розкопки. ФОТО

  • 25 червня, 2019 13:52
24 червня в історичному центрі Житомира в районі Замкової гори провели георадарну розвідку. В пошуках підземної кімнати землекопачі розкрили шурф та почали досліджувати одне з місць.

Як повідомляє Times Zt, георозвідка, вартістю 10 тисяч гривень, які виділила ОДА, зафіксувала два місця на Замковій, де можливо знаходяться підземні галереї. Проте дані виявились чи то не точними, чи просто помилковими.

В зробленому пробному шурфі нічого цікавого так і не знайшли – глиняні черепки, неідентифіковане залізяччя і добре трачена часом монета, можливо 17-го – початку 18-го століття. Через вкрай поганий стан нічого конкретнішого про неї повідомити фахівці не змогли.

На місці розкопок колись стояв житловий будинок. Ймовірно, саме від цього будинку йшов підземних тунель до підвалу. За словами археологів, скоріше за все це був звичайний господарчий льох. Але є й інша теорія, більш вірогідна. Можливо, там взагалі ніколи й не було підземної споруди, а просто під час війни через бомбардування обвалилися стіни будинку з фундаментом. Це й призвело до появи підземної порожнечі, яку було зафіксовано радаром.

Проте чиновники ОДА не втрачають оптимізму і все таки сподіваються знайти на Замковій щось цінне, чи, принаймні, привабливе для туристів. 

За словами представника управління культури Житомирської ОДА Неоніли Кучеренко, якщо все ж знайдуть щось цікаве для туристів, то на Замковій горі неодмінно створять археологічний музей просто неба.





Поділитись

Новини по темі: