19 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Символ Житомира: коли почнеться реконструкція водонапірної вежі на Пушкінській

Символ Житомира: коли почнеться реконструкція водонапірної вежі на Пушкінській

  • 11 червня, 2019 8:55
Влітку 2018 року визначили переможців Всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу пропозицію щодо дизайну внутрішнього простору будівлі водонапірної вежі у Житомирі.

Як повідомляє Житомир інфо, наразі проект проходить державну експертизу, далі планують проводити тендер. Якщо все йтиме за планом, будівельні роботи планують розпочати через два місяці.
 

«Ми за основу взяли кращу ідею, яка виграла конкурс, але без скляного купола. Зараз знаходимося на етапі завершення державної експертизи, але оскільки це об'єкт, який є пам'яткою архітектури місцевого значення, нам кожен етап потрібно погоджувати з обласною державною адміністрацією та управлінням культури. Це впливає на термін прийняття рішення на кожному з етапів підготовки та реалізації, і виглядає так, що це займає більше часу, тому це так довго відбувається. Приблизно через два місяці ми можемо розпочати будівельно-монтажні роботи», - розповідає директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк.


На перших поверхах вежі планують розмістити туристично-інформаційний центр та конференц-залу. Що буде на верхніх поверхах, поки не визначились.

«На першому поверсі ми плануємо розмістити туристично-інформаційний центр, тобто місце, де турист чи мешканець може дізнатися, що цікавого можна побачити чи зробити в місті чи в його околицях впродовж вихідних чи місяця. На другому поверсі ми плануємо зробити невеличкий конференц-зал на 30-40 чоловік. Це буде багатофункціональний простір, він може стати виставковим приміщенням для різних подій, презентацій. Все, що вище другого поверху, це невеличкі приміщення, які обмежені 20-30 квадратними метрами. Ці простори ми плануємо використовувати, як багатофункціональні, наприклад, для проведення презентацій, мистецьких галерей, для розміщення виставок, проведення культурних вечорів, але у нас немає остаточного рішення, яке б всіх влаштувало б», - каже Борис Пахолюк.

Однак директор комунальної установи додає, що представлений дизайн може бути неостаточним і скоригованим, аби максимально зберегти автентичний вигляд історичної будівлі.

Загальна вартість реконструкції - 10 мільйонів гривень. Реалізовуватиметься проєкт у співфінансуванні німецької урядової компанії GIZ та Житомирської міської ради.
 

«На цей рік нам мало би вистачити з міського бюджету 2 мільйона гривень. І якщо ми сюди додамо 50 тисяч євро, які повинні бути технічною підтримкою з боку проекту GIZ, цих коштів вистачить, щоб завершити фасадні роботи, законсервувати об'єкт, а з наступного року шукати або додаткове джерело фінансування, або просити кошти з міського бюджету. Усі роботи можуть зайняти від року до двох років, плануємо, що проект буде завершено до кінця наступного року», - говорить директор комунальної установи.


В рамках конкурсу щодо дизайну внутрішнього простору, команди також пропонували ідеї, як облаштувати територію навколо вежі. Серед них була пропозиція - перетворити вулицю Пушкінську на пішохідну. Така ідея сподобалася містянам та представникам влади.

«За задумами проєктних команд, це має місце, і, в принципі, ідея може бути реалізованою у майбутньому. З містянами ми це обговорювали на «Майстерні міста». Людям сподобалась ідея зробити вулицю Пушкінську пішохідною. Їм подобається ідея прогулянок від Старого Бульвару через Пушкінську, і далі в парк Гагаріна. З представниками влади це питання обговорювалося, але до якихось конкретних пропозиції щодо обмеження руху ми не дійшли», - додає директор КУ «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк.

Дану пропозицію у подальшому виноситимуть на обговорення, а поки в пріоритеті спочатку закінчити реконструкцію водонапірної вежі у Житомирі.

Поділитись

Новини по темі: