19 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Рада відмовилась розглядати законопроект Зеленського про вибори

Рада відмовилась розглядати законопроект Зеленського про вибори

  • 22 травня, 2019 15:01
22 травня відбулося позачергове засідання Верховної Ради, під час якого зареєстрували законопроект президента України Володимира Зеленського про зміну виборчого законодавства. Документ передбачає вибори за закритими виборчими списками.

Як повідомляє "Обозреватель", відповідна інформація про законопроект з'явилася на сайті парламенту приблизно о 13:00 22 травня. Спочатку ні пояснювальної записки, ні тексту документа у відкритому доступі не було. Десь о 13:20 на сайті Ради з'явилися пояснювальна записка і проект закону.

Відсутність норми про відкриті списки автори записки пояснили тим, що розпуск Ради не дає можливості впровадити її на позачергових виборах.

Зеленський в своєму законопроекті пропонує наступне:
 
  • скасування мажоритарної системи
  • перехід до пропорційної із закритими списками
  • зниження прохідного бар'єру з 5% до 3%.

За словами спікера ВРУ Андрія Парубія, законопроект перед голосуванням роздали нардепам у паперовому вигляді.

"Президент запропонував голосування за закритими списками", – уточнив Парубій.

Верховна Рада відмовилася розглядати законопроекти президента Володимира Зеленського про зміну системи виборів народних депутатів і не включила документ до порядку денного сесії. 

Його підтримали тільки 92 парламентарія при необхідних 226.

Від фракції БПП за проголосували 17 нардепів, проти - 15. "Народний фронт" - 2 за, проти - 27, позафракційні - 22 за, проти - 0, "Опозиційний блок" - 19 за, проти - 0, "Відродження" - 0 за, проти - 6, "Самопоміч" - 17 за, проти - 0, "Батьківщина" - 15 за, проти - 0, "Воля народу" - 0 за, проти - 5.

Після цього спікер Андрій Парубій закрив засідання, наступне — відбудеться 28 травня.

Нагадаємо, 20 травня на інавгурації президент України Володимир Зеленський заявив про рішення розпустити парламент. 21 травня він провів зустріч з главами парламентських фракцій, на якій обговорив проведення дострокових виборів в Раду. В цей же день він підписав указ про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення дострокових парламентських виборів на 21 липня.

Поділитись

Новини по темі: