27 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Колекторське агентство

  • 19 квітня, 2018 18:46

У кредитному договорі чітко прописані терміни, коли банк буде очікувати черговий платіж від клієнта. Іноді позичальник нехтує цими часовими рамками. Звичайно ж, банк завжди намагається зберегти довірчі відносини з клієнтами, але коли контроль над ситуацією втрачається, вони передають справу несумлінного позичальника в колекторське агентство.

Колекторські агентства можуть належати банку або бути незалежними. У нашій країні спостерігається перший варіант: тобто, кредитна установа тримає у себе невелику групу осіб, що займаються збором боргів. Слово «колектор» так і перекладається з англійської - «збирач» (collector). Виходить, що в самому понятті «колекторське агентство» міститься вся інформація щодо діяльності цієї структури.

Колектори - це професійні добувачі дебіторських заборгованостей як з фізичних, так і з юридичних осіб. Розглянемо зведення основних правил, яких дотримується будь-колекторське агентство:

  1.  Право на передачу боргу від кредитної організації отримує тільки один колектор (компанія).
  2.  Позичальник повинен бути проінформований, що заборгованість по кредиту була передана третій особі, тобто, колекторському агентству.
  3.  Дзвінки дозволені в період з 06:00 до 22:00.
  4.  Колектор зобов'язаний повідомити позичальника наступні дані: справжні Ф. І. О, свою посаду в колекторському агентстві, назва компанії і вказати відомості документа, що підтверджує право на витребування боргу.

Якщо позичальник кредитувався в шахрайському установі, де документи оформляються за 5 хвилин і відсотки нараховуються щодня з геометричною прогресією, то в цьому випадку і колектори будуть з ним працювати "по-поганому". Для того, щоб не нарватися на проблеми при погашенні кредиту, потрібно уважно оцінювати заклад, котрий видає позику.

У двох словах, колекторське агентство оптимізує як тимчасові, так і фінансові витрати банку на отримання грошей від недобросовісних позичальників. Ми рекомендуємо уважно вивчати договір, перш ніж підписувати його, і звертати увагу на те, що написано дрібним шрифтом. У позичальника є право на доскональне вивчення договору.

Колекторське агентство - це посередник між кредитором і боржником. Колекторське агенство и бере на себе зобов'язання проводити роботу по поверненню боргу по кредиту / позики за певний відсоток. Часто самі агентства виступають в якості кредитора. Це відбувається в тих випадках, коли первісний кредитор, зокрема мікрофінансова організація, продає борг колекторському агентству. Еще читайте отом когда Укрборг звонят.

Колекторські агентства працюють з мікрофінансовими організаціями за двома схемами. У першому випадку колекторське агентство працює з мікрофінансовою організацією без укладення договору про викуп заборгованостей. В цьому випадку колекторське агентство спілкується з боржником, а боржник виплачує заборгованість мікрофінансовій організації.

Відповідно до цієї схеми колекторське агентство отримує винагороду в розмірі встановленого відсотка від загальної суми зібраного боргу. Сума такої винагороди коливається в межах від 10% до 50%. У другому випадку колекторські агентства викуповують заборгованості у мікрофінансових організацій за певний відсоток від загальної суми стягуваної заборгованості, і потім стягують з боржника всю суму заборгованості. У такому випадку боржник сплачує весь борг на макрофінансовій організації, а колекторському агентству.
 

Колекторське агентство має право на:

- Особисті зустрічі, телефонні переговори (тобто безпосередню взаємодію з боржником);

- Поштові відправлення за місцем проживання позичальника, телеграфні повідомлення, текстові, голосові та інші повідомлення, що передаються по мережах електрозв'язку, в тому числі рухомого радіотелефонного зв'язку;

- Інші, за винятком заборонених законом способів, способи взаємодії з позичальником можуть використовуватися тільки при наявності в письмовій формі згоди позичальника або особи, яка надала забезпечення за договором споживчого кредиту (позики).

Законом не допускаються такі дії колекторських агентств:

  • - Безпосередня взаємодія з позичальником з метою виконання ним зобов'язання за договором, строк виконання якого не настав.
  • - Безпосередня взаємодія або взаємодія за допомогою коротких текстових повідомлень в робочі дні в період з 22 до 8 години за місцевим часом і в вихідні, святкові та неробочі дні з 20 до 9 години за місцевим часом.
  • - Заподіяння шкоди позичальникові або особі, яка надала забезпечення за договором споживчого кредиту (позики), а також зловживання правом в інших формах.
  • - При безпосередній взаємодії з позичальником відмова з боку представників колекторських агентств повідомляти прізвище, ім'я, по батькові або найменування або місце знаходження колекторського агентства.
Поділитись

Новини по темі: