12 грудня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • Сьогодні житомиряни освячують мед і букетики «маковійчиків»

Сьогодні житомиряни освячують мед і букетики «маковійчиків»

  • Фото: Свято-Михайлівський кафедральний собор
  • 1 серпня, 2024 14:10

1 серпня за новим церковним календарем православні віряни відзначають велике свято - винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, яке ще називають Медовий Спас. Сьогодні ж за новим стилем починається Успенський піст. 

У Свято-Михайлівському кафедральному соборі сьогодні духовенство храму освячує мед і букетики «маковійчиків» житомирян та гостей міста.

"Впродовж дня прихожани мають змогу освятити зілля та набрати освяченої води, а також у спільній молитві просили у Господа миру і перемоги для нашої України та сили і здоровʼя для українських захисників. Тож приходьте і не забувайте відмічати наші сторінки у соцмережах з вашими освяченими букетиками. Нехай сьогоднішній день принесе мир і перемогу!", - йдеться в повідомленні.

Фото: Свято-Михайлівський кафедральний собор

Про традиції свята

 

Традиційно в серпні православні відзначають три Спаси, Медовий Спас - перший із них. Його традиції беруть свій початок багато століть тому, одна з них - освячення меду в церкві. 

У деяких регіонах Медовий Спас також називали Мокрим Спасом, у цей день проводили обряди, пов'язані з освяченням води.

Традиційно в цей день збирали букет «маковійчик», який освячували в церкві разом із медом.

Після освячення його слід поставити в оселі, на підвіконні або покласти за образами, а коробочки маку можна повісити над вхідними дверима - щоб захистити дім від недобрих людей.

За прикметами, 1 серпня потрібно обов'язково скуштувати освяченого меду, щоб весь рік бути здоровим, а також пригостити медом інших. Звідси пішла приказка: «На Медовий Спас і жебрак медку спробує».

Також цього дня господині традиційно готують випічку з медом і маком і пригощають нею нужденних - так увесь рік у домі буде добро. 

Медовий Спас традиційно відзначають у родинному колі, але на стіл ставлять тільки пісні страви.

Поділитись

Новини по темі: