28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Житомир
  • У Житомирі стартує будівництво заводу з переробки сміття: відкриття заплановано в березні 2022

У Житомирі стартує будівництво заводу з переробки сміття: відкриття заплановано в березні 2022

  • 21 квітня, 2021 14:21
З травня цього року у Житомирі розпочнуть будувати сміттєпереробний комплекс. Завод споруджуватимуть у промзоні міста за адресою: проїзд Складський, 20. 

Про це 21 квітня під час зустрічі в мерії говорили міський голова Сергій Сухомлин та директор групи компаній «Ґрін Бін Україна» Євген Барах, передає пресслужба міськради.
 

«Ми керуємося Концепцією інтегрованого розвитку Житомира, у якій передбачено відкриття сміттєпереробного комплексу у 2021 – 2023 рр. Це черговий крок до покращення екології міста, тому що дане підприємство не буде забруднювати атмосферу, акцент зроблений виключно на переробці сміття. З відходів будуть робити компост, РДФ – пальне, вторинну сировину», – каже Сергій Сухомлин.


У мерії наголошують, що це буде перший завод в Україні, технологія якого передбачає не спалювання, а переробку сміття. 



Технологія заводу передбачатиме функціонування окремої сортувальної лінії та окремої компостувальної. РДФ – пальне, яке вироблятиме завод, може бути альтернативою вугіллю для забезпечення теплової енергії споживачів.
 

«Це абсолютно екологічний проєкт за приватний кошт. Орієнтовно ми плануємо переробляти до 510 тис. куб. на рік. На підприємстві буде створено 150 нових робочих місць», – розповів Євген Барах.


До кінця року планують забезпечити виконання будівельних робіт адміністративної будівлі та промисловому цеху, наприкінці серпня початку вересня розпочнеться поставка обладнання, у жовтні-листопаді будуть налагоджувати обладнання. В березні наступного року завод введуть в експлуатацію.



Незабаром у Житомирі розпочнеться роздільний збір твердих побутових відходів. ТОВ «Ґрін Бін» встановлюватиме баки на 4 види сміття.

«Замовляючи таку послугу – ми не забурдунюватимемо довкілля стихійними звалищами», – додав Сухомлин.

За словами мера Житомира, вартість переробки сміття коштуватиме місту не більше як 3 євро за тонну.
 

Передісторія


26 липня 2018 року під час сесії міської ради ТОВ "МС Соціальний Проект" отримало дозвіл на розробку проекту землеустрою по відведенню 5 га землі на провулку Складському, 20.

8 листопада 2018 року депутати міської ради передали компанії цю земельну ділянку в оренду на 20 років.

У квітні 2018 року мер Житомира, депутати міської ради та представники приміських ОТГ їздили до Словенії, щоб подивитися, як там працюють сміттєпереробні підприємства.

Раніше мер Житомир говорив, що завод побудують і відкриють до кінця 2019 року, проте Сухомлин не виконав обіцянку.

Поділитись

Новини по темі: