До України із Франції завезли небезпечні сири «Гаперон», у складі яких виявили патогенні бактерії.
Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби у Тернопільській області.
У французькому сирі виявили бактерії Listeria monocytogenes, які є збудником тяжкого інфекційного захворювання на лістеріоз.
«Лістерія моноцитогенес (далі L. monocytogenes) є грампозитивною бактерією, яка широко поширена як у сільськогосподарському (ґрунт, рослинний покрив, силос, фекалії, нечистоти, вода) та аквагосподарському середовищі, так і в харчовій промисловості. L. Monocytogenes є транзиторним мешканцем кишківника людини; від 2 до 10% всього населення є носіями цього мікроорганізму без очевидних наслідків для свого здоров’я», — пояснюють у Держпродспоживслужбі.
На відміну від інших неспороутворюючих, що розмножуються в продуктах харчування патогенними бактеріями (наприклад, сальмонелами, ентерогеморагічною кишковою паличкою), L. monocytogenes стійка до різних умов навколишнього середовища, таких як висока кислотність та концентрація солі. L. monocytogenes розмножується в умовах низького вмісту кисню і низьких температур, адже володіє здатністю виживати протягом тривалого періоду в навколишньому середовищі, у харчових продуктах, на переробних підприємствах та в домашніх холодильниках.
Лістеріоз є інфекційною хворобою, яку викликає дана бакетрія. Це одна з найважчих хвороб. Її симптоми включають: діарею, підвищену температуру, біль голови і м'язові болі. Інкубаційний період короткий і триває кілька днів.
«Особливо небезпечна хвороба для людей з ослабленим імунітетом та вагітних. Клінічні прояви лістеріозу – менінгіт, менінгоенцефаліт, сепсис, викидень, перинатальні інфекції та гастроентерит», — зазначають експерти.
Фото: rappel.conso.gouv.fr
Раніше Журнал Житомира писав про небезпечну каву з Гандурасу.