26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Рада закликає світову спільноту відключити Росію від SWIFT та заморозити ПП-2

Рада закликає світову спільноту відключити Росію від SWIFT та заморозити ПП-2

  • 22 лютого, 2022 17:16
Верховна Рада прийняла звернення до парламентів світу та міжнародних організацій із закликом осудити визнання Росією незалежності маріонеткових утворень на території України. 

Депутати просять ввести жорсткі санкції щодо Росії, зокрема відключення від платіжних систем та заборону експорту до високих технологій до РФ, інформує "Суспільне".

"За" проєкт постанови № 7088 проголосували 336 депутатів.

"Цим рішенням Російська Федерація здійснила черговий акт агресії та вкотре грубо порушила державний суверенітет і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів", – ідеться у документі.
 

"Верховна рада наголошує, що Крим і Донецька і Луганська області залишаються територіями України. Закликає іноземні держави не визнавати незалежність утворень на території України", – заявив голова ВР Руслан Стефанчук.


Як заявляли парламентарі, постанову переписали у більш жорсткій редакції, яка передбачає заклики до введення серйозних санкцій проти Росії. У прийнятому документі мова йде про заморозку ПП-2 (газопровід Північний Потік, - ред.) та відключенні від SWIFT (міжнародна система грошових переказів, - ред.) а також заборону продажу в РФ високих технологій у сфері енергетики та ВПК.
 

"Ми дуже ретельно і зважено працювали. Дуже важлива річ, що брали участь в цьому всі представники фракцій. Ми хочемо висловити єдину позицію перед лицем тієї загрози, яка зараз існує. Йдеться про небезпеку повномасштабної війни. Ми просимо посилити санкції і це є наша позиція. Дається оцінка рішенню Путіна щодо визнання. Це продовження війни", – заявив народний від "СН" Олександр Мережко.

 

Як голосували депутати


За інформацією "Слово і діло", від "Слуги народу" було 224 голоси "за", одна людина не голосувала, 16 – були відсутні.

У "Європейській солідарності" звернення парламенту підтримали 25 із 27 депутатів (двох не було), у "Батьківщині" – 21 із 25 нардепів (четверо були відсутні).

У групі "Довіра" було 19 голосів "за", у "За майбутнє" – 16. У фракції "Голос" постанову підтримали 17 депутатів, один не голосував і двоє – були відсутні.

За звернення проголосували також 11 позафракційних депутатів, один утримався, один – не голосував та 12 – були відсутні.

Фракція "Опозиційна платформа – За життя" була відсутня майже всім складом під час голосування – не було 39 осіб. Троє депутатів – Юрій Павленко, Олександр Фельдман та Григорій Мамка – голосували "за".

Інфографіка: Слово і діло
Поділитись

Новини по темі: