29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Військовий облік жінок: Зеленський відповів на петицію і пропонує скоротити список професій

Військовий облік жінок: Зеленський відповів на петицію і пропонує скоротити список професій

  • 18 січня, 2022 14:59
Президент Володимир Зеленський відреагував на петицію про військовий облік жінок в Україні та поставив завдання Міністерству оборони відкоригувати низку моментів у відповідному питанні. 

Як повідомляє пресслужба президента України, електронну петицію розмістили на сайті президента 23 грудня і менш ніж за місяць вона зібрала понад 37 тисяч підписів.

Зеленський наголосив, що, згідно з Конституцією України, захист суверенітету та територіальної цілісності держави є справою всього українського народу. Глава держави зазначив, що українці рівні перед законом і не може бути привілеїв чи обмежень за статевою ознакою.

Водночас зазначається, що невдала реалізація ідеї, а саме необґрунтований перелік професій та відсутність чіткої процедури постановки жінок на військовий облік, викликала суспільний резонанс.

Президент звернувся до міністра оборони Олексія Резнікова з проханням опрацювати поставлене в петиції питання, приділивши увагу трьом питанням.

Зокрема, скоротити перелік спеціальностей та професій, за яким жінки беруться на облік військовозобов'язаних; впровадити цифрові технології у процедуру постановки на військовий облік, а також урегулювати питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок.
 

Військовий облік жінок


Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей та професій, який передбачає взяття жінок віком від 18 до 60 років на військовий облік як військовозобов'язаних. Про це йдеться в наказі міністерства №313, ухваленому 11 жовтня 2021 року, документ набрав чинності 17 грудня.

На сьогоднішній день в перелік входять такі професії як: лікарі, музиканти, програмісти, соціальні працівники, журналісти, юристи, працівники ресторанів та готелів, діловоди, бухгалтери, рекламники та інші. З повним переліком професій, представники яких повинні стати на військовий облік в Україні можна ознайомитися тут.

Якщо жінка стала на військовий облік, то під час оголошення воєнного стану або мобілізації її можуть призвати на службу. Але все це відбувається тільки за згоди самої військовозобов’язаної.


 

Що буде, якщо не стати на військовий облік?


З 2023 року організації, підприємства та установи, незалежно від форми власності, повинні будуть проконтролювати, щоб їхні працівниці певних професій стали на військовий облік. Тоді ж при прийманні на роботу роботодавець повинен перевіряти документи про взяття на облік.

ФОП (якщо не є керівником підприємства) не повинен контролювати військовий облік своїх працівниць. Всю відповідальність в цьому випадку покладають на самих робітниць.

З 2023 року, якщо жінка, професія якої входить в перелік, не стала на військовий облік, а організація, установа чи підприємство не проконтролювало це процес, будуть сплачуватися штрафи. Жінок штрафуватимуть від 850 гривень. А підприємствам загрожуватимуть штрафи від 5 500 гривень.
Поділитись

Новини по темі: