28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Влада
  • Уляна Супрун вважає, що в Житомирській області успішно реалізується медична реформа

Уляна Супрун вважає, що в Житомирській області успішно реалізується медична реформа

  • 2 листопада, 2018 8:53
  • 1
1 листопада у Житомирі в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на брифінгу з журналістами розповіла про успіхи та результати розпочатої медичної реформи первинної ланки, та анонсувала нові зміни у сфері медицини наступного року.

Уляна Супрун зазначає, що на Житомирщині є багато успіхів у реалізації медичної реформи. Це високий показник підписаних декларацій жителями області з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Станом на 1 листопада 2018 року свого лікаря вже обрали 733 тисячі 427 пацієнтів.
 

«Житомирська область від початку дуже гарно почала працювати з нашим центром реформ. Перші сімейні лікарі авторизувалися і увійшли до систему Національної служби здоров’я України.  І тепер можуть ділитися своїм досвідом з іншими регіонами», - запевняє в.о. Міністра охорони здоров’я.


Також Уляна Супрун повідомила, що 63 медичні заклади області уклали угоди з НСЗУ і тепер отримують фінансування за новою системою, коли гроші приходять безпосередньо до медичної установи. У Житомирі, за інформацією головних лікарів, сімейні лікарі отримують заробітну плату 16 тис. грн, педіатри – 17 тис. грн, а медичні сестри – 10 тис. грн. Це за умови, що з педіатром підписали декларації 900 пацієнтів, а з сімейним лікарем – 1800.

Уляна Супрун відмітила, що реформування охорони здоров’я на первинній ланці відбувається досить успішно.
 

«Наступного року розширюємо програму надання медичних послуг, щоб діагностичні аналізи були оплачені через НСЗУ, через державну страховку. Програма називається «Безкоштовна діагностика». Стартуватиме від липня 2019 року, діагностичні аналізи призначені сімейними лікарями будуть оплачені через державну страховку. На це вже закладено в бюджеті 2 млрд грн на півроку», - розповіла урядовець.


Також за її словами, розвиватимуть далі програму «Доступні ліки». Кожен зможе отримувати ці ліки в аптеці, а аптека отримуватиме фінансування напряму від НСЗУ. 

Прокоментувала Уляна Супрун і питання оплати роботи медичним працівникам. За її твердженням, в області з цим проблем немає, проте є така проблема в місті Житомирі через недостатність коштів на виплату заробітньої плати. Багато пацієнтів з області приїжджають на лікування до обласного центру. Проте кошти на їх лікування виділені на місцях в районах.

«Вторинна ланка налагодить фінансування і тоді «гроші підуть за пацієнтом», а не в район», - переконана урядовець.

Крім того запевнила, що Міністерство охорони здоров’я вже попрацювали з Міністерством фінансів з цього питання. Є резервні кошти, котрі будуть спрямовані на покриття недостачі фінансування. За її словами, до кінця листопада це питання буде вирішене.

Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

10 лютого, 2019 13:44:03

І я так вважаю