Не дарма за тиждень до Великодня можна побачити велику кількість реклами ензимів, які повинні допомогти шлунку перетравити нездорову кількість їжі. Релігійне свято нерідко перетворюється на просте обʼїдання. Це негативно впливає на фігуру та самопочуття.
Фітнес-тренер та нутриціолог Віктор Мандзяк дав кілька простих порад, як провести Великдень з радістю та без накопичення зайвих кілограмів.
«Зібратись великою родиною, сходити в гості до кума. Обійми, сміх, жарти, душевні бесіди за столом — от що таке свято. А їжа для того щоб їсти, а не обʼідатись», — наголошує він.
5 порад від нутриціолога
Ворушити тілом
Організм повинен використовувати більше калорій, ніж до нього надходить. На свята їжа калорійна, її багато. Їсти можна, але й рухатись при цьому слід багато.
Їсти за потреби
Їжу слід вживати лише відчувши голод. Наявність домашньої ковбаси та солоденької паски провокуватиме зазирнути до холодильника, проте варто зупиняти себе, задаючи просте питання: «Я справді зараз відчуваю голод?».
Спочатку ситна їжа
Починати великодню трапезу слід із ситної, проте некалорійної їжі. До неї відносяться салати (олівʼє з майонезом не входить до цього списку), фрукти, риба, пісне мʼясо. Вже після цього можна братися до смакування паски та крашанок.
Навчись казати «ні»
Інколи в гостях просто змушують спробувати все, випити та зʼїсти якомога більше. Не слід соромитись відмовити, адже кожен організм особливий: що для одного норма, для іншого — перевантаження на шлунок та печінку.
Правильний алкоголь та його дозування
Спиртні напої також містять певну кількість калорій. Варто придивитись до складу та уникати наявності цукру і жирів при виборі напоїв для великоднього застілля.
«Раджу вибирати сухі вина, або щось міцне, типу горілка, коньяк, віскі. І не зловживайте, звісно», — каже Віктор Мандзяк.
Правильний вихід із посту
Особливо не варто накидатись на їжу тим, хто постив. Повертатись до звичного режиму харчування слід поступово. Ось кілька простих порад:
- Основою харчування в перший день повинні стати овочі та фрукти. Можна зʼїсти яєчко та шматочок паски.
- Не варто їсти багато мʼясного. Почати краще з пісного мʼяса — риба чи курка. Це допоможе уникнути важкості шлунку.
- Майонез в салаті краще замінити на олію.
- Увагу варто звернути на кисломолочні продукти. Йогурт, кефір, сметана, сир допоможуть підготувати організм до іншої їжі.
- Що каже організм. Якщо при вживанні певної їжі відчувається дискомфорт, варто зупинитись і їсти щось більш легке.
- Багато води. Це базова рекомендація будь-якого дієтолога: склянка води за пів години до застілля та через 1-2 години після прийому їжі. Запивати їжу водою одразу не варто.
- Їсти маленькими порціями. Це головна порада, яка допоможе уникнути переїдання та поганого самопочуття.