14 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • Редька, капуста та огірок стали лідерами за вмістом нітратів на ринках Житомирщини

Редька, капуста та огірок стали лідерами за вмістом нітратів на ринках Житомирщини

  • Фото: ілюстративне
  • 1 травня, 2023 20:57

За квітень на ринках Житомирської області вибракували 9421 кг ранніх овочів, у яких вміст нітратів перевищував допустимі рівні. 

Про це 1 травня повідомили у звіті Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

"Протягом   квітня 2023 року спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на  ринках області  за результатами досліджень виявлено та не допущено до реалізації 9421 кг продукції, що мала перевищення вмісту нітратів. Лідерами серед яких є редька, капуста та огірок. Також виявлено поодинокі випадки перевищень в буряках, цибулі перо та кабачках", - йдеться в звіті.    

Цікаво, що нітрати є постійно присутніми в організмі людини  і в цьому немає нічого страшного, адже  згодом частина їх легко виводиться.  Небезпека виникає  тоді, коли спостерігається надлишок цих речовин.

Потрапивши до шлунково-кишкового тракту  нітрати в процесі хімічних реакцій   частково відновлюються до  нітритів. Останні при надходженні в кров  можуть викликати метгемоглобінемію, а також  пригнічення  активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто інакше кажучи відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок,  діарея.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликає купувати овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі та уникати стихійних ринків, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.

Поділитись

Новини по темі: