За квітень на ринках Житомирської області вибракували 9421 кг ранніх овочів, у яких вміст нітратів перевищував допустимі рівні.
Про це 1 травня повідомили у звіті Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.
"Протягом квітня 2023 року спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках області за результатами досліджень виявлено та не допущено до реалізації 9421 кг продукції, що мала перевищення вмісту нітратів. Лідерами серед яких є редька, капуста та огірок. Також виявлено поодинокі випадки перевищень в буряках, цибулі перо та кабачках", - йдеться в звіті.
Цікаво, що нітрати є постійно присутніми в організмі людини і в цьому немає нічого страшного, адже згодом частина їх легко виводиться. Небезпека виникає тоді, коли спостерігається надлишок цих речовин.
Потрапивши до шлунково-кишкового тракту нітрати в процесі хімічних реакцій частково відновлюються до нітритів. Останні при надходженні в кров можуть викликати метгемоглобінемію, а також пригнічення активності ферментних систем, що беруть участь в процесі тканинного дихання, тобто інакше кажучи відбувається «кисневе голодування» клітин і тканин. При вживанні високих доз нітратів можуть проявлятись симптоми нітратного отруєння: нудота, задуха, посиніння шкірних покривів та слизових оболонок, діарея.
Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області закликає купувати овочі та фрукти лише в місцях офіційної торгівлі та уникати стихійних ринків, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.