З настанням осені на Житомирщині активно розпочався сезон збору грибів, що приносить не тільки радість від тихого полювання, але й потенційні ризики.
Гриби є специфічним продуктом, і неправильне їх споживання може призвести до отруєнь. Тому важливо пам’ятати про основні правила безпеки під час збору та підготовки грибів до споживання.
Гриби містять значну кількість азотистих речовин, таких як білки, а також жири, вуглеводи, вітаміни (В1, РР) та мінерали (зокрема фосфор). Однак клітковина хітин, що входить до їхнього складу, погано перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають важкою їжею. Тож підходити до їх збору та приготування потрібно з особливою обережністю.
У відео Житомирської ОВА зібрано поради від начальника відділу санепіднагляду Держпродспоживслужби області Ірини Загородньої та біолога Марини Швець. Вони розповіли, як правильно збирати та споживати гриби, щоб уникнути отруєнь.