У 2022 році на Житомирщині підприємець Владислав Фоменко заснував екоферму «Вільна», яка займається вирощуванням цесарок.
Як він розповів, сьогодні на екофермі утримується по 1000 голів цесарок на м’ясо і самок-несучок, передає AgroPortal.
«У нас найбільше поголів’я цесарок в Україні. Наша мета – стати не лише провідним українським виробником, а й вийти на європейський рівень. Ми свідомо не йдемо в промисловий формат – хочемо розвивати культуру споживання. Саме тому співпрацюємо з ритейлом і рестораторами», – зауважив Владислав Фоменко.
Він додав, що щоб перетворити вирощування цесарок із хобі на повноцінний бізнес, потрібні серйозні вкладення. Пташник, вольєр, огороджена територія – усе це має відповідати чітким вимогам. Наприклад, для вирощування цесарок на м’ясо у пташнику передбачено 12-14 голів на квадратний метр.
«У цьому проєкті перший запуск – від облаштування території до закупівлі молодняка – обійшовся приблизно в 2,5 млн грн. Сам пташник площею 600 м² коштував 1,7 млн грн під ключ», – зазначив пан Владислав.
Фініш уже близько: за словами власника, у серпні підприємство вийде на точку беззбитковості. Це буде третій рік з моменту запуску.