25 листопада, 2024
Ми в соцмережах

Дефіцит запасів: Житомирський обласний центр крові потребує донорів

  • Фото: ілюстративне
  • 25 листопада, 2024 15:04

Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові третьої групи з позитивним резус-фактором, а також усіх груп крові з негативним резус-фактором.

Про це розповіла керівниця Житомирського обласного центру крові Алла Островська, передає Суспільне.

За її словами, у Житомирі потрібні донори третьої позитивної групи крові, а також усіх груп крові із негативним резус-фактором.

"Потреба кожного дня зростає, так як кількість донорів не має тенденції до збільшення. Тому просимо звернути увагу тих, хто має час, здоров'я і проживає у Житомирі, що ми працюємо щоденно, а також у другу та четверту суботу місяця. Важливо, щоб люди не забували, що ця допомога зараз вкрай потрібна пацієнтам лікарень області та пораненим бійцям. Потреби у групах крові змінюються, а самі донори потрібні постійно", — розповіла Алла Островська.

За рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я України у день донації потрібно:

 

  • добре виспатись і за 2-3 години до процедури легко поснідати (наприклад, відваріть на воді якусь крупу чи макарони, утім не додавайте до страви масло);
  • обов’язково випити солодкий чай, воду чи узвар;
  • відмовитися від здавання крові, якщо є нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість);
  • після здавання крові потрібно відпочити впродовж 15 хвилин;
  • варто утриматися від кермування транспортними засобами (зокрема, велосипедом і самокатом) щонайменше упродовж двох годин;
  • не займатися фізичними вправами упродовж 12 годин.

Як відновитися після здавання крові?

 

Дуже важливо допомогти організму відновитися після донації крові та її компонентів. Кілька тижнів варто вживати їжу, що багата на залізо: м’ясо, печінку, крупи, горошок, броколі, шпинат. Потрібно відмовитися від чаю та кави, молочних продуктів, шоколаду та яєць — вони погіршують засвоєння заліза. Водночас продукти, багаті на вітамін С, покращують поглинання заліза. Тож лимони, томати, червоний, жовтий чи помаранчевий перець мають постійно бути в тарілці.

Для відновлення рівня заліза знадобиться 21 день.

Поділитись

Новини по темі: