26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • 35 років тому вибухнув реактор на Чорнобильській АЕС. Житомир вшанував пам'ять жертв аварії. ФОТО

35 років тому вибухнув реактор на Чорнобильській АЕС. Житомир вшанував пам'ять жертв аварії. ФОТО

  • 26 квітня, 2021 15:14
Сьогодні, 26 квітня, виповнюється 35 років від найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу.

У понеділок по всій Україні, і в Житомирі зокрема, відбуваються заходи до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС та вшанування пам’яті людей, які загинули внаслідок неї. 
 

Традиційно в обласному центрі пам’ятні заходи та покладання квітів відбулися біля меморіальної дошки Міністру України у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Георгію Готовчицю, біля меморіального пам’ятника працівникам органів внутрішніх справ Житомирщини – жертвам Чорнобиля. 









Мітинги пам'яті та висадка 35-кущів троянд пройшли біля пам’ятних знаків «Чорна біль» та «Пожежним, які врятували світ».







На вулиці Михайлівській відбулося нагородження учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС почесними грамотами. Крім того, відкрили виставка-експозицію архівних фото «Героїзм та мужність ліквідаторів ЧАЕС».

Український інститут національної пам’яті підготував дайджест з 11 книг, фільмів і статей, які будуть корисними тим, хто хоче більше дізнатися про аварію на ЧАЕС. Прочитати його можна за посиланням.







Фото: Житомирська ОДА
Поділитись

Новини по темі: