29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • «Доїхати за 10 хвилин просто неможливо»: нові критерії виклику швидкої ускладнюють роботу медиків

«Доїхати за 10 хвилин просто неможливо»: нові критерії виклику швидкої ускладнюють роботу медиків

  • 15 лютого, 2021 9:41
З 1 січня в Україні почали діяти нові норми прибуття на виклики бригад екстреної медичної допомоги. Виклики поділили на чотири види – кожен з них передбачає певні часові проміжки доїзду швидкої до пацієнта.

Лікарі говорять, що нові норм ускладнюють роботу швидкої, йдеться у сюжеті "Суспільне".
 

"Їх поділили на критичні, екстрені, неекстрені і непрофільні. Критичні – це ті, де є пряма загроза життю людини. Незалежно від того міська це чи сільська місцевість, прибуття бригади екстреної медичної допомоги має вкладатися в 10 хвилин. Екстрені – це коли є потенційна загроза життю. Наприклад, незначні кровотечі, втрата свідомості, судомні напади. У такому разі прибуття бригади передбачається за 20 хвилин. Неекстрені – це всі інші стани, коли людина потребує отримання медичної допомоги. Тут прибуття бригади в межах однієї години. І непрофільні – це ті стани, які потребують консультації телефоном і направлення до сімейного лікаря", – каже Віктор Гриньов медичний директор КНП "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" і додає, що пріоритетність викликів визначатиме відповідна програма.




Лікарі зазначають, що доїхати автомобілем швидкої за 10 хвилин на місце виклику та ще й в негоду – просто неможливо.
 

"Для швидкої допомоги це погіршення, тому що оці всі нормативи, які вони розділили на 4 критерії – це просто нереально. Згідно закону, маємо за 10 хвилин доїхати, а доїхати-то за такий час просто неможливо. Для цього треба, щоб були нормальні дороги і свідомі водії, які пропускатимуть машини швидкої допомоги. Тим більше, якщо мова йде про такі складні погодні умови, як зараз. Трапляється так, що навіть по Житомиру наші бригади можуть доїхати на виклик аж за годину", – розповіла старша лікарка "Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Надія Кучинська.


Фото: Суспільне
Поділитись

Новини по темі: