20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

На кладовищах Житомира поховали майже сотню людей, які хворіли на COVID-19

  • 20 листопада, 2020 9:58
  • 2
На житомирських кладовищах від початку пандемії поховали 95 людей, які хворіли на коронавірус. Похорони померлих проводять з обмеженою кількістю родичів.

Список родичів, які мають бути присутніми на похороні, завчасно передають адміністрації кладовища, інформує "Суспільне".
 

"Приїжджає спеціальна машина, нам надає перелік тих родичів, які будуть присутні на похороні, згідно розпорядження МОЗу, і проїжджають. Можуть бути присутніми до 10 осіб. Буває, що це правило порушують, але в цілому дотримуються", – розповіла заступниця директора спеціалізованого комбінату комунально-побутового обслуговування Людмила Бондарчук. 




Могили, які підготували на весні для поховання хворих на коронавірус, не використовувалися, людей ховали у загальних секторах, але з дотриманням карантинних обмежень.
 

"Підготувалися, але це не знадобилося, оскільки людей ховали зазвичай, якщо хтось залишав місце біля рідних, а так у загальному секторі. У морзі людей забирають, упаковують у целофан і сюди спеціальна бригада приїжджала, яка в костюмах, рукавичках і масках. Приїжджають і проводять захоронення у целофанових мішках. Покійник у труні, а труна у целофановому мішку", – додала Людмила Бондарчук.


ФОТО: Суспільне


Священники Житомирської єпархії Православної Церкви України відспівувати померлих від коронавірусу на кладовище не їдуть.
 

"Ми не маємо права бути на кладовищі і молитися над тими, хто помер від коронавірусу. Тому ми обов’язково допомагаємо родині і молимося, але робимо це у храмі. Тобто на кладовищі іде поховання, а через кілька днів родичі померлого приходять до храму і ми повністю служимо чин поховання", – зазначив священник Богдан Бойко.


Священники Житомирської єпархії Української Православної Церкви Московського патріархату дотримуються інших правил. На прохання родичів вони приїжджають на кладовище.
 

"Це відбувається із дотриманням усіх санітарних норм на кладовищі, тільки тоді, коли гріб опускають та засипають землею – вже тоді священник на відстані кількох метрів від місця поховання звершує чин поховання. А є інший варіант, коли родичі вирішують і ховають самостійно, а згодом приносять до храму землю і священник служить похорон", – повідомив священник Сергій Грицаюк.

 
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Сергей Гранитный
20 листопада, 2020 12:18:43

Некоторым даже уже и памятники поставили - korgran.com

Житомирсько-Овруцька єпархія
20 листопада, 2020 12:36:19

Увага! Житомирсько-Овруцька єпархія Української Православної Церкви (Православної Церкви України) повідомляє: священнослужителі Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Житомирсько-Овруцької єпархії звершують поховання померлих від Covid-19 на кладовищах Житомирщини дотримуючись усіх норм та рекомендацій Уряду України та рішеннь і практичних настанов Священного Синоду Православної Церкви України від 24 березня 2020 року. <br /> 11. Під час здійснення поховання слід додержуватися наступних рекомендацій Міністерства охорони здоров’я: <br /> – допускати не більше 10 присутніх осіб за умови одночасного перебування у приміщенні; <br /> – розташування має бути не більше 1 особи на 10 квадратних метрів площі; <br /> – повинна зберігатися безпечна дистанція у 1,5 метра між присутніми; <br /> – заборонено цілувати тіло померлої особи через ризик інфікування. <br /> https://www.pomisna.info/uk/document-post/praktychni-nastanovy-dlya-yepyskopatu-duhovenstva-i-virnyh-u-zv-yazku-z-ogoloshenoyu-pandemiyeyu-osoblyvo-nebezpechnoyi-koronavirusnoyi-hvoroby-covid-19