Справа ця не дешева, а наскільки вона перспективна для українського села - у матеріалі "5 каналу".
"Вони істоти нічні. Вилазять харчуватись, паруватись, живуть саме вночі. А вдень вони відпочивають, ховаються від сонця", - фермер Роман розповідає про своїх підопічних.
На городі - 40-метрова теплиця, завширшки 10 метрів і заввишки 3,5 - будували усією родиною. У ній обладнали ферму для розведення равликів. З тисячами її мешканців Роману допомагає поратися батько. Подбав, щоб вони не втікали.
"Перфоровані стрічки, підключено до неї 12 вольт, коли равлик доповзає і вусиками попробував чи далі можна лізти, його б’є маленький розряд струму і він відчуває, що далі не можна і вертається назад. Коли не було електропастуха цього, то він виходив за межі нашої ферми і ми двічі на день ходили його вранці і увечері збирали назад, заселяли", - розповідає Віктор Камінський, батько фермера.
Усе починалося з навчання у досвідчених равлиководів і зі 110 кг так званого маточного стада, яке придбали у фермерів на Тернопільщині. На початку літа у дорослих равликів закінчився сезон розмноження - розповідають чоловіки. Подальший ріст і розвиток малька проходив у теплиці.
"Равлик кожен день має бути нагодований, спеціально виробляють корм, розсипають його. Має бути зрошування, бо равлик так само і воду має пити і він вологолюбива істота. При штучному режимі, при однакових умовах щодня іде ввечері вважайте дощик, годується равлик, сиплеться корм, - при такому режимі гарно равлик підростає", - пояснює Роман Камінський, фермер.
Улюблена їжа равликів - ріпак схрещений із пекінською капустою. А поласувати вони охочі кабачками, морквою та гарбузами. Щоб не хворіли, у воду фермери додають спеціальні ліки. Розведення равликів - справа не проста і не дешева, але фермери сподіваються, що вона зможе прогодувати родину.
Маленькі підопічні розміром до 40 міліметрів і важать - не більше 15 грамів. Восени на фермі сподіваються зібрати їх декілька тон.
"В нього має бути край мушлі загорнутий, мушля має бути цілком тверда, бо коли він молодий мушля ще м’якенька. Також можна дивитись, коли равлик парується і на полі це означає, що він досягнув статевої зрілості, вже готовий відкладати ікру, такого равлика можна помалу збирати", - пояснює фермер Роман.
Фермери планують експортувати равликів за кордон. Це м'ясо, кажуть, нагадує смак курки або мідії. Культура споживання равлика в Україні ще малорозвинена, але фермери упевнені: галузь може приносити гарний прибуток селянам і бути повноцінною роботою.
"Не треба їхати на заробітки десь подалі. Щоб бути на місці і мати свої прибутки, а що їхати десь за кордон і працювати на пана", - переконаний Віктор Камінський.
Юлія Сінєльнікова, Віталій Сінєльніков, "5 канал"