19-го серпня в Україні відзначили День пасічника. Серед тих, хто вчора святкував, – 92-річний Олексій Ставінський. Попри поважний вік, чоловік самотужки дає раду своєму господарству.
Секретами бджолярської справи довгожитель поділився зі знімальною групою 5-го каналу.
Свій будинок Олексій Ставінський звів понад 60 років тому, зразу поставив і пасіку. Згадує: починав з упійманого на дереві рою. Він і досі сам збиває рамки, натягує вощину і доглядає бджіл. Має 7 вуликів. Утім цьогоріч, скаржиться, меду буде небагато через погоду.
Дідусь охоче ділиться професійними секретами. Каже: вулики мають бути з вільхових дощок. А працювати на пасіці треба без мобільного телефону, бо той шкодить бджолам. Є у бджоляра і спеціальний прилад, без якого на пасіці не обійтися.
Заглядати часто до бджіл не можна, бо процес творення меду – то таїнство, в яке людині втручатися не варто – стверджує бджоляр. Зібраний на пасіці мед не продає. Пригощає сина, онучок та друзів. А ще залишає його бджолам-трудівницям. Не забирає в них пилок і маточне молочко.
Окрім пасіки утримує ще й теплицю, де вирощує для себе огірки та помідори. Лише на кухні йому допомагає сусідка. Жінка каже: секрет жвавості і довголіття дідуся – у постійному русі.
Для гарного самопочуття пасічник радить споживати мед із теплим чаєм. А продавців просить нічим мед не розводити, адже тоді він втрачає свої цілющі властивості.
92-річний пасічник з Житомирщини розкрив власні секрети бджолярського ремесла. ВІДЕО
- 20 серпня, 2019 8:52