20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Зеленський скасував парад: як реагують на рішення військові

  • 10 липня, 2019 18:04
  • 1
Президент України Володимир Зеленський має намір відмовитися від параду на День Незалежності 24 серпня, виділивши гроші на премії для військовослужбовців. Про це президент повідомив у новому відеозверненні, опублікованому на сторінці в Facebook. Ідеться про 300 мільйонів гривень.
 

"Хочу поділитися з вами нашою новою ідеєю. Як правило, 24 серпня на День Незалежності України у нас проходить військовий парад, такий помпезний і точно недешевий. Мені здається, що замість параду краще ці гроші виділити нашим героям, нашим військовим. І ми ухвалили рішення виділити 300 млн грн на премії всім нашим військовим: це солдати строкової служби, курсанти, сержанти, офіцери, всі. І обов'язково військові, які виконують завдання в зоні проведення Операції об'єднаних сил", – сказав Зеленський.


"Але вшановувати наших героїв ми будемо, святкувати День Незалежності ми будемо. Але буде новий формат", – зазначив президент.
 


Як до такого рішення ставляться колишні і діючі військові, повідомляє сайт "Обозреватель".

Мирослав Гай – ветеран АТО, волонтер


Я вважаю, що скасування параду Володимиром Зеленським – це шкідлива діяльність. Сам парад, як явище, він несе в собі декілька функцій. Перша – парад є заходом консолідації українських громадян, українського населення, коли будь-якій бабусі, будь-якому студенту, будь-якій людині в Україні, для яких здебільшого війна і армія є чимось абстрактним та незрозумілим, є можливістю показати, що українські Збройні Сили є, що вони нові, що вони змінюються, що вони мають новітню техніку і що вони здатні протидіяти агресії.

Друге – звісно, це більше засіб контрпропаганди в умовах інформаційної війни, коли РФ з усіх можливих медіамайданчиків: федеральних каналів, українських каналів, які підтримують проросійський напрямок, соціальних мереж регулярно дискредитує українську армію, військово-політичне керівництво, розповсюджує фейки про те, що в українській армії самі наркомани та алкоголіки.

І парад – це потужний удар по усій цій пропаганді, бо він демонструє чудовий вишкіл, новітню техніку, літаки, які зараз масово ремонтуються в Україні, системи протиракетної оборони (ПВО), новітні танки, БТРи, нові види стрілецької зброї.

Четверте – це потужний дипломатичний крок. Минулого року на честь параду до Дня Незалежності центром Києва пройшлася безпрецедентна кількість підрозділів країн-членів НАТО, так, без техніки, але з національними прапорами, у формі своїх країн, і за своєю кількістю це було найбільше представництво за всю історію незалежності України, а може і світу, з точки зору кількості країн-членів НАТО, які беруть участь у параді, у позаблоковій країні.

Ще один важливий момент, що напевно вперше за всю історію України на параді крокували ветерани, зокрема добровольчих батальйонів. У нас є ветерани, яким 20-30 років, і вони вже ветерани, є яким по 60 років. Це люди, які у 2014 році без усіляких звернень прийшли до військкоматів та добровольчих підрозділів, взяли у руки зброю і кинулися на захист своєї країни. Вони протистояли третій найсильнішій армії світу, їм казали, що вони програють, що їх знищать, але вони не злякалися. І зараз країни НАТО у нас перебирають досвід, яким ми набули у цій війні.

Це що стосується параду. Друге, ці комуністичні заклики "забрати та поділити", я маю на увазі гроші, то я вважаю, що це передвиборча агітація, і недарма це сказано перед позачерговими виборами до Верховної Ради.

Взагалі хочу сказати, що парад відбудеться, попри бажання Зеленського. Ми самі – ветерани, волонтери – ми самі пройдемося вулицями Києва і покажемо, що парад є і буде важливим елементом української військової традиції.

Михайло Забродський - командувач Десантно-штурмовими військами ЗСУ, Герой України


Це символ нашої незалежності, це символ нашої боротьби проти ворога. Я знаю, що для більшості військових взяти участь у параді і представляти Збройні сили – це велика честь. А цивільні на параді віддають свою шану тим, хто своїм життям і здоров'ям захищає наш спокій і мирне небо. Це дуже важливе нагадування, що в країні йде війна і ми не можемо про неї забувати.

Парад – це не про політику. І з огляду на те, що відбувається в політиці, парад повинен відбутися! Я бачив в соцмережах пости із закликами до мене провести парад. Це велика честь бути присутнім на ньому. Парад потрібен нашій державі і нашим воїнам. І він буде!

Юрій Береза – військовий, екскомандувач полком спеціального призначення "Дніпро-1", народний депутат України


До усіх парадів, які проводилися після початку війни, в мене були серйозні та суттєві зауваження. Кожен парад мали б відкривати учасники цієї війни, ветерани та інваліди, вони повинні йти першими. Будь-який парад має відкриватися реальними учасниками бойових дій. А ще краще – матерями, які втратили своїх дітей у цій війні, з портретами, з дітьми загиблих, онуками, і от ця колона має відкривати парад. А вже потім можемо підкреслювати свою міць, показувати свої частини, зброю.

Я хочу парадом пройти у Донецьку, у Севастополі, неважливо, де я буду в тій колоні, але я хочу пройти вулицями українського Сімферополя, Алушти та Ялти. І зараз парад був би доцільнішим у Маріуполі, але не показушний парад, його можна було поєднати з ротацією – прийшла нова бригада і відразу пішла займати позиції. Тоді це буде міць, тоді це буде гордість.

Якщо ці кошти, які мали б були використані на організацію параду, надійдуть до дітей, матерів, батьків загиблих на війні, на підтримку людей, які постраждали в бойових діях, які перебувають у госпіталях, і ці гроші використають на їхнє лікування, чітко та прозоро, тоді я за.

Анатолій Штефан – військовослужбовець ЗСУ


Моя особиста думка, як військовослужбовця, воїна, ветерана, якщо розподілити ті кошти від скасування параду між військовими, грубо кажучи, вийде 1000-1200 грн на кожного. Особисто я б ці гроші віддав на те, щоб парад відбувся.

Військовий парад можна провести без залучення техніки та матеріальних ресурсів, а зробити піший військовий парад із коробок підрозділів Операції Об'єднанних сил, коробок курсантів та ветеранів.

Для бюджету Міноборони піший парад не дуже великі кошти, парадна форма у військових є, єдине, на що можуть піти витрати, це на переміщення складу та декілька днів планування. Центрування можна проводити у пунктах постійної дислокації.

А зекономлені кошти можна віддати на лікування поранених. Такий формат підтримують більшість військовослужбовців.

Андрій Шараскін – ветеран АТО, "кіборг"


Сам факт параду – важливий, був рік, коли йшла не одна коробочка поранених, добровольців та інших, всі казали: вони так красиво йдуть, і насправді це була одна з найкращих ланок параду, що вони мали можливість пройти.

Парад – це завжди про честь, а не про демонстрацію зверхності, це про пам'ять та про гордість. Він потрібен. В якій формі, це вже інше питання. Чи потрібна нам зайва помпезність та тримісячна підготовка для чинних військових, які мають займатися справами.

Тому символічна почесна варта, яка вишколена і це їхнє основне завдання – проводити цей церемоніал, а далі ветерани, інваліди, сім'ї загиблих, все це про нашу пам'ять.

Андрій Римарук – колишній військовий розвідник, волонтер


Якщо взяти ці 300 млн гривень і розділити на кількість військовослужбовців в Україні, ця сума еквівалентна 900-1000 грн. Проїсти ці гроші? Думаю, це недоцільно.

Якщо президент хоче заощадити, економити треба в інших місцях. Можна зробити менше техніки, яка з'їдає дуже багато палива, але парад потрібен. Адже спочатку ми скасуємо парад, а потім почнемо забувати про війну. А потім можемо не звернути уваги на те, що десь буде підписаний акт про нашу капітуляцію. Парад дає армії можливість віддати честь народу, який вона захищає. А народу навпаки – подякувати армію за те, що вона робить.

Такі різкі заяви президента... Суспільство зараз і так наелектризоване, і щотижня президент видає якісь нові рішення, які розділяють суспільство. Цього зараз робити не треба, навпаки, треба об'єднувати суспільство. На жаль, він цього не робить.

Ветерани будуть об'єднуватися і групуватися, вимагати проведення параду в тому форматі, у якому він був у нас завжди.
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

11 липня, 2019 9:31:21

Скоро скасують і його