29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • На Житомирщині активісти не пустили до храму священика «Московського патріархату». Думки містян розділилися

На Житомирщині активісти не пустили до храму священика «Московського патріархату». Думки містян розділилися

  • 14 січня, 2019 11:18
  • 2
На Житомирщині парафіяни не пустили до храму священика «Московського патріархату». Як стало відомо «Журналу Житомира», сталося це у селі Ворсівка Малинського району. Напередодні релігійна громада села оголосила про перехід з московського патріархату до ПЦУ. 

Після оголошення про перехід до села приїхав священик «УПЦ МП» зі своїми прихильниками і хотів зайти у церкву, аби відправити службу. Але місцеві жителі заблокували вхід до церкви і священик з прихильниками був змушений провести службу на вулиці біля храму. 

Місцеві активісти встановили біля храму цілодобове чергування. Вони побоюються, що прихильники «УПЦ МП» можуть винести з церкви ікони та інші цінності.

"Громада села Ворсівка Малинського району, за підтримки Спілки ветеранів АТО "Схід", активістів та інших небайдужих громадян не допустили проведення Служби в храмі села попами московської церкви. Попи провели богослужіння та співали на дорозі. За перебігом подій спостерігали і забезпечували порядок працівники Відділення поліції м.Малин. Після масового виконання гімна України, мирна акція протесту була завершена", - пише в фейсбук активіст Євген Купневич.
 

Різні точки зору


Внаслідок різних точок зору в коментарях під постом виникла суперечка. Думки розділилися, одні містяни підтримують рішення громади, інші протестують.
 

Світлана Косирькова В Україні ще є синагоги, та мечеті в яких люди моляться то може і їх треба закрити? Собаці нема шо робити, то вона яйця лиже, так і наші активісти вирішили воювати з батюшкою та бабцями що все життя ходили до цієї церкви. Яка різниця московский патріархат чи ні. Ми всі православні і молимося одному богу.

Rostislav Ismailov Так... Давайте розберемося. Вся справа у тому, що змінилася назва церкви? Навіть не змінилися, а просто поміняли місцями слова і прибрали слова «Московського Патріархата»? Так мало? Я думав має бути щось на зразок декомунізації. Побудують нові церкви типу українських будинків, дерев’яні і з солом’яною кришкою. Всі батюшки звільнені і набрані нові, які пройшли навчання в константинопольського патріарха. Своя Біблія , де буде ще один заповіт, присвячений подіям за останні п`ять років. Ну якось масштабно я собі це все уявляв. А тут так мало... тю ...

Svetlana Los не по християнськи, Христос не розділяв людей, а закликав любити один одного , навіть благословляти ворогів, якби люди жили по заповідям, то не було б ненависті і війни.

Віктор Власюк Ворсівський священник не правий,що пішов проти рішення громади села.Храм належить громаді,отже,що Вона вирішила,то і є закон.

Аня Марченко А проти кого воюємо? Проти батюшки, у якого немає розцінок на чуже горе чи радість чи за батюшки,які роз'їжджають на машинах, мають будинки. Уже одна українська церква. А про митрополита московського Кирила навіть у Києві зачитують при службі. Це їхні закони. А церква ворсівська завжди була ласим кусочком. А найбільше дивлюсь переживають "віруючі ",які і в церкву ходять тільки на Пасху та можливо ще на Миколу. Та і акція більшість того,що проплачена. А зовнішній вигляд людини це особисте, про це говорять особисто, а не кричать на все село. Це було дуже низько.

евгений купневич А чому ніхто не зауважив,що "Богослужіння" проводилося на мові АГРЕСОРА ?......Всіх цей факт влаштував ? Почали в коментах виясняти ,хто є ворог,а хто патріот.....На початку російської агресії в церквах МП велася неприхована агітація за руській мір....Кошти,що міряни добровільно віддавали московськім попам частково йшли на придбання зброї для сепаратистів,які в свою чергу поливали смертельним вогнем позиції ЗСУ.І саме головне:громада села одностайньо прийняла рішення,а нехтування думкою громади-то є злочин,як по церковним канонам,так і по законам моралі.Дехто звинувачує місцевих мешканців,що вони в церкву не ходять,а тут поприходили...Так ,я теж можу зауважити,що приїхало аж ДВА попи (один видно був запасний),мали при собі охоронців і свиту...Маленьке Поліське соло Ворсівка і його мешканці показали власним прикладом,що людей обєднує не церква,а бажання жити в мирній країні ! А як Малин ? А Малин ,як завжди щось вичікує....До слова,що єдиним представником влади на даному заході був сільський голова.Чиновників ні з міста,ні з району,ні з області не спостерігалося.Анонс події був,а команди зверху ні....Маю дуже величезну надію,що відмова від послуг московських попів пройде мирно,без кровопролиття.Миру всім і Слава Україні.

 

Коментар поліції Житомирської області 


Минулого тижня в поліції моніторили ситуацію довкола подій, пов’язаних із прийняттям рішень щодо приналежності храмів до різних релігійних громад. 

Як запевняють правоохоронці, вони не втручаються у ці процеси, адже кожен громадянин України має право на вільне віросповідання. Поліцейські забезпечують публічну безпеку та не допускають правопорушень. Так було вихідними на Малинщині, і так буде всюди, де виникатимуть спірні питання, що пов’язані з діяльністю релігійних громад.

 
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Надежда Гончаренко
15 січня, 2019 13:47:16

"ВІРА Й ЦЕРКВА- ЦЕ НАЙПЕРША НАЦІОНАЛЬНА ОЗНАКА ВСЬОГО НАРОДУ, І ВЛАСНЕ В НИХ І БІЛЯ НИХ ТРИМАЮТЬСЯ ВСІ ІСТОТНІ НАЦІОНАЛЬНІ ПРИКМЕТИ НАРОДУ". ІВАН ОГІЄНКО, ПРОФЕСОР, МИТРОПОЛИТ ІЛАРІОН

15 січня, 2019 19:43:21

Ну не пустили московського попа і правильно зробили