26 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Суспільство
  • В мерії відповіли на петицію щодо заборони релігійних уроків в школах Житомира

В мерії відповіли на петицію щодо заборони релігійних уроків в школах Житомира

  • 7 листопада, 2018 10:40
12 вересня Житомирська облрада проголосувала за направлення до Верховної Ради та Міністерства освіти і науки звернення про введення викладання релігійних уроків у всіх навчальних закладах.

Після цього на порталі міськради була зареєстрована онлайн-петиція з вимогою заборонити в школах Житомира проведення релігійних уроків. Петиція за 2 тижні набрала необхідну кількість голосів і була розглянута владою міста.
 

«Де-які політичні партії, намагаються від імені громади, впровадити вивчення релігійне виховання у школах міста. Оскільки діти і так мають велике навантаження у школах, і в Конституції чітко і ясно написано, що церква відокремлена від держави, прошу підтримати петицію про заборону внесення предметів релігійного спрямування у навчальний процес у школах, а також заборонити Житомирській облраді чи іншим державним органам міста вносити такі пропозиції до Міносвіта чи Верховної Ради від імені громади», - йдеться в тексті петиції.


На звернення відповіла заступник міського голови Житомира Вікторія Краснопір. За її словами в правовому аспекті ніяких застережень щодо викладання християнської етики в закладах загальної середньої освіти України не існує. В даний час «Основи християнської етики» викладають в 18 школах Житомира.

«Курс «Основи християнської етики» є дисципліною світоглядного спрямування, викладання якої сприяє умінню школярів керуватися у своїй поведінці моральними нормами та цінностями християнства, виявляти дружелюбність один до одного, ввічливість, повагу до батьків, любов до ближніх, толерантність і милосердя, розрізняти моральність і аморальність, дотримуватися етичних норм у щоденному житті, здійснювати вибір у складних життєвих ситуаціях, дізнаватися про духовне коріння української нації. Програма об’єднує вчення православних, католиків, протестантів та повністю підтримана трьома гілками християнства. Очікуваним результатом є підвищення духовно-морального рівня підростаючого покоління, формування стійкої системи мотивації, світоглядних позицій та культури життя дітей, учнівської молоді, батьків, становлення української нації як суспільства духовно здорових особистостей, активних громадян і патріотів Української держави.

В Україні накопичено значний досвід у вивченні курсів духовно-морального спрямування, в місті Житомирі вивчення предметів розпочато з 2009-2010 н.р. У 2018 - 2019 н.р. предмети духовно-морального спрямування: «Християнська етика», «Основи християнської етики» «Християнська етика в українській культурі» викладають у 18 ЗЗСО: ЗОШ № 1, 5, 6, 7, 8, 19, 21, 22, 23, 25, 27, 28, 30, 32, 33, НВК № 65, приватних школах «Сяйво» та «Всесвіт». Усі 23 педагоги пройшли курси підвищення кваліфікації як вчителі християнської етики. За запитом батьків вивчають предмет 858 учнів 2-4 класів та 619 учнів 5-9 класів закладів загальної середньої освіти. Християнська етика, як курс за вибором або факультатив, викладається за письмовою згодою батьків»
, - сказано у відповіді на петицію.
Поділитись

Новини по темі: