20 квітня, 2024
Ми в соцмережах

У Житомирській психіатричній лікарні скоротилася кількість ліжок

  • 13 жовтня, 2008 17:28

За останні 25 років кількість ліжок в Житомирській обласній психіатричній лікарні N1 скоротилася практично на третину.

У 1981 році тут було 1300 койкомісць, причому всі вони були зайняті. Зараз в лікарні 555 койкомісць на 450-460 хворих. Про це повідомила під час проведення загальньолікарняних заходів до Всесвітнього дня психічного здоров'я начмед лікарні Галина Депутатова.
 
За словами Галини Депутатової, набагато скоротити кількість койкомісц вдалося за рахунок того, що люди з межовими психічними розладами нині намагаються лікувати амбулаторно.
 
"Стаціонарне лікування - це свого роду декомпенсація, адже, направляючи людину до лікувальної установи на стаціонар, його виривають із звичайного середовища. Тому, щоб не декомпенсувати хворого, ми прагнемо його лікувати амбулаторно. Деякі головні лікарі дозволяють лікувати пацієнтів з межовими і психосоматичними розладами на неврологічних ліжках районних лікарень. Коли такий шлях лікування не дає позитивних результатів, тільки тоді хворий прямує на стаціонарне лікування", - розповідає заступник головного лікаря обласної психіатричної лікарні.
 
Галина Депутатова також відзначила, що кількість серйозних психічних захворювань не збільшується - вона стандартна і стабільна як в Україні, так і у всьому світі. А ось кількість межових розладів, тобто тих, які пов'язані з ситуаціями, з соціальними змінами, стресами на роботі, урбанізацією, комп'ютеризацією, росте. За рік через лікарню проходить 5 тисяч хворих, 30 відсотків з них - первинні. Проте фінансування цієї лікувальної установи дуже обмежене (на день виділяється в межах 2 гривень 30 копійок), тому немає можливості придбати сучасні синтезовані психотропні препарати. Відповідно всі витрати лягають на родичів. Як правило, це дуже великі і не для кожної сім'ї доступні засоби.
 
У ході проведення Дня психічного здоров'я вказувалося, що в підході до проблеми надання допомоги пацієнтам з психічними розладами потрібні великі зміни, - "косметичним ремонтом" тут не задовольнитися. Досягти позитиву в цій сфері можна тільки за умови об'єднаних зусиль держави, громадських організаціях і всього суспільства. Фахівці помічали, що на рівні держави повинні бути розроблені багаторічні програми, в основу яких буде закладений комплексний підхід до лікування психічно хворих.
 
Ділову пропозицію висловила голова добродійної організації "Сімейний клуб спеціальної олімпіади" Тамара Кудрявцева. На її думку, психічне здоров'я нації починається з перших кроків дитини в дошкільних закладах і школах. Щоб зменшити стресові навантаження на дітей шкільного віку, в кожній великій школі повинні працювати по 3-4 психологи, а не один на дві тисячі дітей. "Ті психічні розлади, які наші діти отримують вже в школі, є результатом нашої загальної неуваги до них", - відзначила Тамара Кудрявцева.
 
Гострою проблемою залишається також недостатня кількість місць в психоневрологічних будинках-інтернатах Міністерства праці і соціальної політики. На Житомирщині ці установи переповнені. У шести інтернатах міститься 1305 хворих, що набагато більше норми. Очолюють ці установи досвідчені лікарі, які працюють вже багато років підряд, а ось молоді працівники тут не затримуються.
 
Причина великої текучості кадрів - низька заробітна плата, яка абсолютно не відповідає тому фізичному і психологічному навантаженню, яке мають працівники цих установ. Про це «Журналу Житомира» повідомляє Укрінформ.
Поділитись

Новини по темі: