24 жовтня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Спорт
  • Випікає хліб та вчить дітей співати: історія Миколи Матата з Романова

Випікає хліб та вчить дітей співати: історія Миколи Матата з Романова

  • Фото: Надав Микола Матат
  • 24 жовтня, 2024 19:31

Після початку повномасштабного вторгнення рф музикант Микола Матат повернувся з Харкова на Житомирщину до рідного селища Романів. 

Уже в червні 2022 року почав випікати хліб. Тоді працював сам і виготовляв два сорти хліба чорний та сірий. Нині чоловік облаштував пекарню, має двох працівників. Розширив асортимент - пече ще й білий та хліб з родзинками. 

Із вересня 2024 року Микола навчає співу дітей у Романівській мистецькій школі. 

У Харкові Микола був ведучим, а також займався музикою. Повернувшись до Романова, спочатку займався волонтерством, а потім почав шукати чим тепер заробляти на життя. Чоловік розповідає: хотів, аби його справа не лише приносила користь, але й давала прибуток. Тоді він планував створити сім’ю зі своєю тепер уже дружиною Дашею. 

ФОТО: надав Микола Матат

Ідея випікати хліб народилася у рідного брата Миколи Олександра. Утім, сам він продовжив займатися своєю справою – працювати в торгівлі. А Микола, який до цього навіть і не уявляв себе пекарем, вирішив спробувати. 

“Взагалі в мене не було ніяких ідей. Не думав, що я там буду хлібом займатися чи ще щось. Справа, якою я займався, стала не актуальна. Почав зважувати всі за і проти. Що може дати хліб? Зробивши певні підрахунки, я зрозумів, що справа хороша сама по собі, корисне діло можна робити людям, та й заробіток з цього може бути. Тому і почав це все", – пригадує Микола. 

 

“Хліб вчаться пекти все життя”

 

Справі Миколу навчав пекар із Харкова. Його унікальний сірий хліб без дріжджів та цукру, а на медах, Микола куштував раніше. Досвідчений майстер приїздив до Романова спеціально аби навчити Миколу. 

“Це зайняло десь 14 днів, це зовсім нічого для хліба. Хліб вчаться пекти все життя. Він побув, повчив трошки й поїхав. Справжнє ж навчання почалось пізніше. Сну було по 2 години на день, в кращому випадку 3-4. Працював без вихідних перші 3 місяці. І вже потім наважився взяти помічницю, яка мені допомагала з хлібом. І так ми десь півтора року з цією помічницею вдвох працювали. Я ще хліб розвозив, розповсюджував рекламу. Тоді ми постачали хліб у магазини Романова та Чуднова”, – розповідає Микола Матат. 

ФОТО: надав Микола Матат

Шлях був непростим. Через два місяці після початку цієї справи у Миколи навіть були думки покинути. Починати завжди важко, а конкуренція в цій сфері немаленька. Втім, він вирішив сконцентруватися на якісному крафтовому продукті. 

“Вирішив все-таки в якихось моментах потерпіти. Дуже добре потерпіти. В якісь борги влізти, взяти немалі гроші. Щоб все діло трималось. І рухатись. І з часом, через 3-4 місяці, воно почало себе якось виправдовувати. Потім зробив ремонт в залі. Вже офіційно. Почав трішки людей брати на роботу”, говорить Микола.

ФОТО: надав Микола Матат

Нині у пекарні “Матат хліб” випікають близько 500 буханців хліба за ніч. Його можна придбати у 42 магазинах у Романові, Чуднові, Довбиші, Житомирі. В асортименті: сірий, чорний, білий та хліб із родзинками. У кожного з них унікальна закваска.

ФОТО: надав Микола Матат

Улюблений хліб військовослужбовців

 

Завдяки хлібу отримав можливість донатити. Спочатку Микола передавав хліб через волонтерський штаб “Берегиня” у Романові. Згодом вирішив допомагати фінансово через місцевого волонтера Олега Карпова, якому перераховував гроші від своєї пекарні. А нині щотижня постачає хліб волонтерці з Житомира Лесі Шнайдер, яка відвозить хліб військовослужбовцям Збройних сил України. 

“Вона каже, що хлопці просто в захваті. Їм його якось просто так пакують, що він може і місяць лежати, і йому нічого не буде. Найбільше відгуків було про сірий, з соняшником і льоном. Найбільше його люблять військові. Коли отримують, кажуть: нарешті приїхав цей хліб”, – розповів Микола Матат. 

Масштабувати виробництво Микола не прагне. Остерігається, що зі збільшенням обсягів страждатиме якість. Йому ж цікаве саме крафтове виробництво добротного продукту. 

 

Музична діяльність

 

Микола автор близько 50 пісень. Марив музикою ще з шести років, мріяв виступати на сцені, грає на акордеоні, клавішних і гітарі. А з вересня 2022 року почав працювати в музичній школі в Романові, де колись навчався сам. Тепер тричі на тиждень він займається з сімома дітками. Зізнається, думав, що це буде простіше. 

“Перед тобою людина. Маленька, але людина. На мені відповідальність не лише навчити дитину співати, адже в неї формуються певні нейронні зв’язки, і те, як ти будеш з нею спілкуватися, як будеш її налаштовувати, може вплинути на її майбутнє. Це і про те, як поставу тримати, і про те, що треба слухати себе і свої бажання. І вони це відчувають. І я від цього отримую задоволення”, – розповідає Микола Матат. 

Стосовно власних пісень – Микола зізнається, що до повномасштабного вторгнення росіян писав їх не лише українською, а й російською. Нині ж він проти російської – як у творчості, так і в житті. Після 2022 року пише українською це пісні про кохання, патріотичні пісні, окрім того, чоловік написав композицію на слова Лесі Українки. 

Сподівається зібрати довкола себе правильних людей і навіть хоче виступати в гурті з “живою музикою”.

Поділитись

Новини по темі: