27 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Помер перший президент України Леонід Кравчук

  • Фото: leonid-kravchuk.com.ua
  • 11 травня, 2022 9:15

На 89 році життя помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук. Про це ввечері 10 травня повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Сьогодні помер перший Президент України Леонід Макарович Кравчук. Він був не просто політиком. І навіть не просто історичною постаттю. Він був тією людиною, яка вміла знайти мудрі слова і сказати їх так, щоб почули всі українці. Леонід Макарович знав, чого коштує свобода. І всім серцем хотів для України миру. Я впевнений, ми це реалізуємо. Досягнемо нашої перемоги й нашого миру», – зазначив Зеленський.

Леонід Кравчук був першим президентом незалежної України у 1991-1994 роках. На момент розвалу СРСР він обіймав посаду голови Верховної Ради України. Він був одним із головних учасників історичної зустрічі у Біловезькій Пущі, що поклала край існуванню СРСР.

На перших президентських виборах України Леонід Кравчук переміг у першому турі з рекордним результатом – понад 60% голосів.

У 1994 році Кравчук програв президентські вибори Леоніду Кучмі, але залишився у політиці - кілька разів ставав депутатом, зокрема у складі партії СДПУ(о).

Нерідко висловлювався з проросійських позицій, а у 2006 році був лідером блоку «Не так!», що виступав за зближення України з Росією.

У липні 2020 року Володимир Зеленський призначив Леоніда Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі щодо Донбасу, після чого його риторика дещо змінилася.

Поділитись

Новини по темі: