29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • "Ми там просто не потрібні". Лукашенко заявив, що Білорусь має "миротворчу роль" на війні проти України

"Ми там просто не потрібні". Лукашенко заявив, що Білорусь має "миротворчу роль" на війні проти України

  • Фото: зустріч Лукашенка та Зеленського у Житомирі. 4 жовтня 2019 року
  • 22 липня, 2022 9:45

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що на війні рф проти України у Білорусі «миротворча роль».

Про це він сказав в інтерв'ю AFP, повідомляє Громадське.

«Як тільки почався цей конфлікт, знаючи в цілому, без деталей, що відбувається і що станеться, я цілий день дзвонив до Зеленського і просив його: "Володя, сядь, будь ласка, за стіл переговорів. Це ж тобі не на шкоду. Спілкуйтеся. Будь-який мир завжди кращий за найкращу війну"», — заявив Лукашенко.

Він повторив заяви володимира путіна про те, що росія «ще не починала війну», а в Україні воюють «лише регулярна армія рф та контрактники».

Водночас на питання про офіційне визнання псевдореспублік «Л/ДНР» Лукашенко заявив, що таке рішення «нічого не дасть цим регіонам».

«Але якщо Криму, Луганську, Донецьку треба буде продовольство, цеглу, цемент, відновлювати та інше, ми їм допомагатимемо. Треба буде — визнаємо. Якщо в цьому буде сенс якийсь [...] Тобто де-факто ми визнали, що є Крим, Луганськ та Донецьк. Тому що ми з ними співпрацюємо. А це все балаканина: "Чому там Лукашенко визнав, не визнав?.."», — сказав він.

Лукашенко порівняв це з питанням, чи вступить Білорусь у повномасштабну війну проти України.

«Точно так, як кажуть: "Ось Лукашенко воюватиме в Україні чи ні?" Слухайте, припустимо, я б приєднався до цієї операції росії в Україні. Я б щось додав до цього? Ні. Зброя у нас така, як у росії. Людей військових у них вистачає для того, щоби воювати. Ми там просто не потрібні зараз. Точно так Луганськ, Донецьк та Крим», — заявив Лукашенко.

 

25 червня російські літаки з території Білорусі випустили по Житомирщині 24 ракети

Олександр Лукашенко також вважає, що війну в Україні можна закінчити «хоч зараз», але для цього є головна умова — Україна має сісти за стіл переговорів.

«Це все залежить від України. Наразі особливість моменту в тому, що цю війну можна закінчити на більш прийнятних умовах для України. Але Україні ніхто не дасть закінчити війну», — заявив Лукашенко, цитує його Белта.

Насамперед, за його словами, Україна має сісти за стіл переговорів та «пообіцяти ніколи не загрожувати росії».

«І погодитися, що вони не загрожуватимуть ніколи росії і не матимуть на території України ту зброю, яка загрожуватиме російській території. Це головне. А денацифікація та інше – це філософія. Головне — безпека росії. Ніколи російська влада, маючи цю міць та багатство росії, не відступиться від цього», — сказав самопроголошений президент.

За його словами, якщо з території України не буде «загрози» для росії, то рф тоді дасть Україні «гарантії безпеки».

Поділитись

Новини по темі: