27 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Конституційної заборони щодо проведення виборів під час війни немає – Стефанчук

Конституційної заборони щодо проведення виборів під час війни немає – Стефанчук

  • Фото: Верховна Рада
  • 29 липня, 2023 11:16

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Конституція України не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. Про це він розповів під час телемарафону.

"Такої заборони в Конституції немає. Ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим воєнного стану". І тому конституційної заборони проводити вибори під час воєнного стану немає", – зазначив Стефанчук.

За його словами, наразі необхідно дотримуватися балансу.

"З одного боку - так, парламент має продовжувати свою роботу, має ухвалювати необхідні законодавчі акти. Ми входимо в бюджетний процес і це дуже важливі речі. З іншого боку ми маємо розуміти, що не має бути застою тієї демократії, яка є в суспільстві. І саме тому президент Парламентської асамблеї Ради Європи пан Кокс та інші колеги говорять про те, що все-таки необхідно докласти зусиль, щоб здійснити це", – сказав він

Голова Верховної Ради припустив, це питання може бути питанням дискусій.

"І я думаю, що нам треба ухвалити якісь важливі рішення щодо цього, щоб, з одного боку, забезпечити стабільність у державі, щоб держава не була розірвана виборами під час війни, але, з іншого боку, забезпечити ось цей потік демократії, за що Україна загалом і бореться", – розповів Стефанчук.

Коментуючи те, чи підтримає він зміни до закону про вибори, він сказав: "Давайте подивимося, як це питання вирішуватиметься. Але я думаю, що найближчим часом воно буде актуалізовано".

Поділитись

Новини по темі: