28 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Арсеній Пушкаренко: Вперше за 30 років держава приділяє належну увагу медичній галузі

Арсеній Пушкаренко: Вперше за 30 років держава приділяє належну увагу медичній галузі

  • 16 серпня, 2021 11:40
  • 1
Розвиток медичної інфраструктури – один із пріоритетів Президента Володимира Зеленського та команди «Слуга Народу». Загальна мета всіх проєктів у цій сфері – якісні медичні послуги повинні бути доступні кожному незалежно від місця проживання.

Медицина в пріоритеті

Пандемія коронавірусу змусила весь світ серйозно переглянути роль медицини у повсякденному житті і змінити ставлення до неї. Відтепер питання охорони здоров’я зайняли постійне місце у порядку денному політиків.

В Україні позитивні зміни стартували набагато раніше – одразу після обрання Президентом України Володимира Зеленського. У межах президентських програм «Велике будівництво» та «Доступна медицина» розпочалось глобальне перезавантаження медичної галузі.

Попередня влада недостатньо піклувалася про медичну систему: скорочувалася мережа лікарень, медичні працівники масово виїжджали за кордон або просто йшли з професії. В результаті Україна підійшла до епідемії не підготовленою: бракувало майже всього. І тільки самовіддана праця лікарів, які буквально стали на шляху COVID-19, дозволила виграти час та виправити ситуацію.

Зараз медична сфера – один із пріоритетів державної політики. Верховна Рада України за ініціативи Президента Володимира Зеленського та фракції «Слуга Народу» ухвалила пакет законопроєктів, які стали фундаментом відродження медичної галузі України. На всіх рівнях триває перезавантаження медичної системи.


Народний депутат Арсеній Пушкаренко під час відкриття реконструйованого приймального відділення в КНП «Коростишівська центральна районна лікарня ім. Д. І. Потєхіна»

Конкретні справи – гарантія успіху

Відтепер медична сфера не фінансується за залишковим принципом. Наприклад, два роки поспіль на медицину Житомирщини виділяється більше 1 мільярда гривень щорічно.
Медичні послуги стають більш якісними та максимально наближаються до людей. Відкриваються нові та оновлюються старі амбулаторії, ремонтуються та будуються лікарні, надходить нове сучасне обладнання.

Розвивається мережа опорних лікарень. У межах програми «Велике будівництво» кожна з опорних лікарень Житомирщини отримає повністю нове приймальне відділення. Вже відкриті та працюють відділення в Житомирі, Новоград-Волинському, Бердичеві, Коростишеві та Овручі.

Вартість будівельних робіт по кожному з відділень коливається в межах 11 мільйонів гривень. Ще понад 20 мільйонів гривень витрачається на сучасне медичне обладнання.
Кожне приймальне відділення обладнане всім необхідним, аби проводити комплексне обстеження та швидко діагностувати стан пацієнта. Працюють нові комп’ютерні томографи, апарати УЗД, рентген-апарати, апарати штучної вентиляції легень та багато іншого.

«Рік тому ми навіть і не мріяли ні про таке приміщення, ні про такий ремонт, ні про такий підхід, ні про таке обладнання», – сказав головний лікар Коростишівської лікарні Олександр Веселовський під час нещодавнього відкриття приймального відділення.

До речі, Житомирщина – єдиний регіон, в якому завдяки активній позиції народних депутатів від «Слуги Народу» та обласної влади кількість опорних лікарень була збільшена з 7 до 10. Статус опорних отримали шпиталі в Олевську, Малині та Житомирська лікарня №2. Це означає, що люди отримають ще більше якісних медичних послуг.

«Для трьох лікарень, які додатково стали опорними нещодавно, програма реконструкції приймальних відділень буде ініційована в цьому році», – зазначив народний депутат України, фракція «Слуга Народу», Арсеній Пушкаренко.

Також у Житомирській області у межах програми Президента Володимира Зеленського «Доступна медицина» вже відкриті та ведуть прийом хворих 15 абсолютно нових амбулаторій сімейної медицини. Всього буде відкрито 23 амбулаторії до кінця 2021 року. З бюджету на ці цілі виділено більше 200 мільйонів гривен.

Заклади оснащені меблями та усім необхідним медичним обладнанням, а в приміщеннях облаштована кімната для проживання лікаря. В кожну таку нову медичну амбулаторію держава передає позашляховик «Рено Дастер» для забезпечення медичним обслуговуванням найвіддаленіших куточків громади.


Амбулаторія нового типу в Гришковецькій громаді


План максимум – у межах програми «Доступна медицина» відкрити сучасні амбулаторії у кожній з 66 громад Житомирської області.

«Ідея цих амбулаторій – якісні медичні послуги на місцях. Сьогодні ми бачимо, що створені сучасні умови і для медичних працівників, і для тих громадян, які сюди звертаються», – говорить народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Також днями відбулася передача в громади Житомирщини 45 новеньких автомобілів швидкої допомоги. Всього за два роки область отримала 65 абсолютно нових автомобілів «швидкої». Всі вони вже стали на чергування та рятують життя людей по всій нашій області.

Медики, які працюватимуть на нових «швидких», кажуть, що це можливість вчасно допомагати пацієнтам та не витрачати жодної дорогоцінної хвилини. Автомобіль дозволяє оперативно прибути до пацієнта та доправити його до медичної установи, а в дорозі надати всю необхідну допомогу.

Головне – люди

Зміни стають незворотними – Україна наближається до сучасних медичних стандартів.

Але без лікарів шпиталі – просто приміщення, а «швидкі» – просто транспортні засоби. Саме медики вдихають у них життя, ставлять на службу людям.

Гідна мотивація – це вкрай важлива та необхідна річ. Щоб підвищити престижність професії, напередодні професійного свята Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про збільшення з 1 січня 2022 року мінімальної зарплати лікарів – до 20 тисяч гривень, молодшого та середнього медичного персоналу – до 13,5 тисяч гривень. Це був, напевно, найкращий подарунок до свята.

«Це дуже складне і, на жаль, тяжке питання – зарплата медиків, вона зараз дуже на низькому рівні. Тому новина про подарунок від Президента дуже приємна. Сподіваюсь, що її почула і Національна служба здоров’я України й включить саме цю мінімальну заробітну плату при формуванні тарифів на 2022 рік», – зазначає заступниця директора з економічних питань Житомирської лікарні №2 ім. В.П. Павлусенка Світлана Маренич.

Коронавірус змусив всіх українців повністю переосмислити роль медичного працівника для кожного з нас. Уперше за 30 років Незалежності Україна відчуває таку увагу до медичної галузі та медичних працівників.

«Медична інфраструктура – це пріоритет Президента та команди «Слуга Народу». Ми докладаємо всіх зусиль, щоб умови праці і зарплати лікарів були достойні. Щоб вони могли в нормальних умовах рятувати життя кожного з нас щодня. А люди отримували якісну та своєчасну медичну допомогу незалежно від того, де вони живуть», – підкреслив народний депутат України, голова Житомирської обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Іван Юр’єв
Поділитись

Новини по темі:

Комментарии

Роман Мудрак
16 серпня, 2021 21:11:51

нарешті заживем по-європейськи