29 березня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Зеленський підписав «земельну Конституцію»: що передбачає важливий закон

Зеленський підписав «земельну Конституцію»: що передбачає важливий закон

  • 24 травня, 2021 13:26
Президент України Володимир Зеленський підписав закон 2194, що вносить правки до Земельного кодексу та передає сільгоспземлі із державної в комунальну власність. Він зробив це публічно, під час форуму "Україна 30", передає "Дзеркало тижня".

"Закон №2194, який докорінно змінює землевпорядкування нашої держави і який називають земельною конституцією. Це закон, який забирає у кабінетного чиновника функцію оформляти право на землю, яку він ніколи навіть у своєму житті не бачив", - заявив Зеленський перед підписанням закону.



Так, закон передбачає передачу держземель за межами населених пунктів в комунальну власність ОТГ. Винятком повинні стати землі, необхідні державі для виконання її функцій. До таких належать землі Міноборони, природоохоронного фонду, державних установ, підприємств та організацій.

Також документ дозволяє органам місцевого самоврядування змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності. Крім того, місцева влада зможе затверджувати плани детального планування території за межами населених пунктів.

Відповідно до закону, поділ і об'єднання земельної ділянки, що перебуває у користуванні, можливе лише за згодою землекористувача або заставотримача.

При цьому громадяни не зможуть взяти в оренду для городництва ділянку понад 0,6 га. Документ визначає, що площа земельної ділянки с/г призначення державної або комунальної власності, право оренди, емфітевзису якої виставляється на земельні торги, не може перевищувати 20 гектарів.

19 травня Верховна Рада розглянула і відхилила постанову про скасування свого рішення від 28 квітня 2021 року про прийняття в цілому законопроєкту №2194 про внесення змін до Земельного кодексу та до інших законів про удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, розблокувавши таким чином підписання даного закону.

У грудні минулого року парламент направив на доопрацювання до другого читання проєкт закону №2194. Тоді за прийняття документа в цілому проголосував 201 народний депутат, при необхідних 226. Доопрацювання законопроєкту підтримали 260 парламентаріїв. Повторно розглядати законопроєкт №2194 Верховна Рада почала 16 березня. До документа зареєстрували понад 3,1 тисячі поправок.

Законопроєкт №2194, так само як і документ №2195 про продаж землі на електронних торгах, повинні завершити в Україні земельну реформу.

З 1 липня 2021 року має розпочатися новий етап земельних відносин, що передбачатиме надання 7 мільйонам власників паїв можливості ними розпоряджатися.
Поділитись

Новини по темі: