18 квітня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Політика
  • Партія «Слуга народу»: перша десятка, найбільш суперечливі кандидати та хто йде по Житомирському округу

Партія «Слуга народу»: перша десятка, найбільш суперечливі кандидати та хто йде по Житомирському округу

  • 10 червня, 2019 15:10
9 червня в Києві відбувся з'їзд партії Слуга народу, у ході якого було затверджено й оприлюднено список кандидатів від партії на виборах до Верховної Ради.

Що відомо про перших десятьох учасників списку, а також про найбільш спірних кандидатів у депутати від Слуги народу (включно із мажоритарниками), повідомляє "Новое Время".
 

Хто є хто в першій десятці списку


1. Дмитро Разумков

35-річний Разумков — голова партії Слуга народу. Він був «обличчям» і головним спікером передвиборчої кампанії Зеленського, представляючи його позицію в спілкуванні з журналістами.

До президентських виборів — керуючий партнер компанії Ukrainian Politconsulting Group. У сфері політичного консалтингу працює з середини 2000-х. Закінчив Київський інститут міжнародних відносин КНУ та Національний університет Державної прикордонної служби

Кілька років був членом Партії Регіонів (до обрання Віктора Януковича президентом в 2010 році). Батько Разумкова — колишній заступник секретаря РНБО Олександр Разумков, один із засновників Центру економічних і політичних досліджень (носить ім'я Разумкова після його смерті в 1999 році).

2. Руслан Стефанчук

Після інавгурації Володимир Зеленський призначив Стефанчука своїм радником та представником президента у Верховній Раді.

Стефанчук — доктор юридичних наук, член-кореспондент Національної академії правових наук України. Раніше в штабі Зеленського Стефанчука також називали ідеологом партії Слуга народу і відповідальним за розробку законопроектів.

Як помічник Стефанчук співпрацював із народним депутатом від БПП Анатолієм Матвієнком, а також віце-прем'єром Степаном Кубівим. У 2011−2013 роках Стефанчук завідував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради України.

3. Ірина Венедіктова

Напередодні другого туру виборів Зеленський представив Венедіктову серед 20 членів своєї команди — як експерта в сфері реформування судової системи.

Ірина Венедіктова -професор і доктор юридичних наук, завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін на юридичному факультеті Харківського національного університету ім. В. Каразіна. Одна з її спеціалізацій — медичне право. Венедіктова — віце-президент Фонду медичного права та біоетики, суддя третейського суду у справах, пов’язаних з медициною.

Кілька років тому брала участь в конкурсі на посаду судді в складі Верховного Суду України, однак не склала іспит.

4. Давид Арахамія

Добре відомий в Україні IT-бізнесмен і волонтер. 40-річний Арахамія — засновник міжнародної IT-компанії Template Monster і великої волонтерської організації Народний проект, що допомагає українським військовим у зоні АТО з початку російської агресії.

Відомий також як Давид Браун. На початку 90-х через війну в Абхазії переїхав з батьками з Грузії до українського Миколаєва. Після Революції гідності був радником губернатора Миколаївської області з питань волонтерської діяльності та очолював Раду волонтерів при Міноборони.

Ще в статусі президента Петро Порошенко нагородив Арахамію орденом За заслуги третього ступеня.

5. Галина Янченко

Вперше з’явилася в команді Володимира Зеленського напередодні другого туру виборів — була представлена як експерт у сфері digital-рішень та антикорупційної політики.

30-річна випускниця Києво-Могилянської академії і соціолог за освітою, Янченко — представник покоління молодих громадських активістів. У 2014 році вона заснувала Антикорупційний штаб Києва, працювала аналітиком Центру протидії корупції. Була депутатом Київради від партії ДемАльянс. Входила до складу громадської ради при НАБУ.

6. Михайло Федоров

Федоров очолює digital -напрям Слуги народу і одночасно є радником президента в цій же сфері.

Федоров був відповідальним за digital-складову виборчої кампанії Зеленського. У неї він прийшов з бізнесу: Федоров є засновником digital-агентства SMMStudio, який спеціалізується в сфері інтернет-маркетингу і реклами в соціальних мережах.

Саме він вибудував онлайн-комунікацію Команди Зеленського і мережу її сторінок в соцмережах.

7. Олександр Корнієнко

Призначений керівником штабу партії Слуга народу. Саме Корнієнко наприкінці травня озвучив мету політсили на майбутніх виборах — отримати необхідну кількість місць для створення однопартійної більшості в парламенті.

До команди Зеленського приєднався на початку 2019 року в якості одного з координаторів виборчого штабу.

Відомий як організатор соціальних тренінгів, політконсультант, був одним із співзасновників Спілки ініціативної молоді.

8. Анастасія Красносільська

Юрист за освітою, до недавнього часу — експерт і член правління Центру протидії корупції. У цій організації очолювала адвокаційний напрямок.

Зробила суттєвий внесок у створення Антикорупційного суду — від розробки і прийняття закону до контролю за процесом відбору суддів. Координувала моніторинг та аналіз законопроектів і судових рішень, відстоюючи незалежність антикорупційних органів.

9. Олександр Ткаченко

Гендиректор телеканалу 1+1, один з найвідоміших медіаменеджерів України. Теле- і кінопродюсер, журналіст, ведучий.

У 1990-му закінчив журналістський факультет КНУ, у середині 90-х вперше прийшов на Студію 1+1, де створив новинну службу ТСН. Потім перейшов на Новий канал та був куратором усіх телеканалів Віктора Пінчука (Новий, ICTV, СТБ). Був радником Віктора Ющенка в роки його роботи прем'єр-міністром України. Працював також заступником гендиректора російського телеканалу РЕН-ТВ.

З 2008 року — генеральний директор групи каналів 1+1 Media, куди входять 1+1, 2+2, ТЕТ і Плюсплюс. 

10. Жан Беленюк

Заслужений майстер спорту України, борець греко-римського стилю. Срібний призер Олімпійських ігор (2016), чемпіон і бронзовий призер чемпіонатів світу та декількох чемпіонатів Європи.

Може стати першим темношкірим депутатом у Верховній Раді (його рідний батько родом з Руанди, а мати — українка).

У коментарі Громадському заявив, що в якості депутата сподівається вплинути на розвиток українського спорту. 

«Головна мета — це розвиток спорту України, спортивного руху, щоб наша нація була здорова, спортивна і показувала високі результати на міжнародних аренах», — пояснив 28-річний Беленюк свою згоду увійти до списку Слуги народу. На президентських виборах він підтримав Зеленського.
 

Найбільш спірні кандидати


Представляючи список Слуги народу 9 червня, президент Володимир Зеленський заявив, що партії вдалося перевірити на чесність не всіх кандидатів, які пройшли онлайн-відбір.
 

«Ми визнаємо, нам не вистачало часу, щоб повністю всіх перевірити. Можливо, комусь недоброчесному вдалося нас трішечки обдурити. Але ми точно знаємо, раптом що, громадськість і чесна журналістика вкаже нам на помилки, і ми їх виправимо», — зазначив Зеленський.


У відповідь на цей заклик журналісти та громадські діячі взялися вивчати оприлюднену сотню Слуги народу і перелік мажоритарників від партії, вказавши на кількох кандидатів у депутати, чия репутація викликає запитання.

Дмитро Співак (№ 33 у списку партії)

Екс-депутат Одеської міськради за свою кар'єру змінив безліч політичних партій, співпрацюючи в тому числі з СДПУ (о) Віктора Медведчука і партією Україно, вперед Наталії Королевської.

Волонтер Роман Сініцин нагадав, що в останні роки Співак регулярно з’являвся в ролі аналітика і ведучого програми Суб'єктивні підсумки на телеканалі NewsOne, близькому до Медведчука.

Синіцин також наводить кілька цитат із виступів Співака чи написаних ним матеріалів (усі їх можна знайти в інтернеті): «Грантососи пожирають країну» (2016 рік), «Брат Уляни Супрун — куратор ЦРУ по Україні» (2018 рік), «У країні запанували махновщина, страх, хаос і середньовіччя» (2017 рік).

Максим Бужанський (кандидат по мажоритарному округу № 25 в Дніпрі)

Блогер Максим Бужанський відомий своїми критичними висловлюваннями щодо Революції гідності, її учасників і багатьох нововведень останніх років. Їх неодноразово цитували російські пропагандистські ЗМІ та онлайн-видання.

Зокрема, Бужанський їдко відгукувався щодо введення в Україні Дня пам’яті та скорботи 8 травня, який тепер відзначають на рівні з Днем перемоги 9 травня: «Вам свиснули, що потрібно журитися 8-го, а не святкувати 9-го, і ви побігли, підстрибуючи, боячись спізнитися!» — писав Бужанський.

А восени 2018 року, напередодні п’ятої річниці початку Революції гідності, блогер так відгукувався про Майдан і ситуацію в країні: «Зробити перший крок до того, щоб припинити грабежі, блокування каналів, побиття громадян від рядових до тих, хто вважає себе політиками і кандидатами в президенти, можна тільки одним шляхом — поховати першопричину, тобто Майдан».

На колишні висловлювання Бужанського звернула увагу і журналіст НВ Крістіна Бердинських.

Олександр Дубинський (кандидат по мажоритарному округу № 94 в Київській області)

Дубинський відомий як один з найбільш одіозних журналістів України. У травні 2019 року в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун подала на нього в суд через оприлюднене «розслідування», в якому Дубинський бездоказово звинуватив МОЗ у розкраданнях і відмиванні бюджетних коштів під виглядом реформ.

«Олександр Дубинський — особа, яка не спроможна надати докази щодо своїх же звинувачень, але не соробиться ними розкидатися. І робить це майже індустріальними темпами. Тому його матеріали схильні вважати замовними», — написала Супрун, яка подала позов про захист честі, гідності та ділової репутації.

З 2010 року Дубинський почала працювати на телеканалі 1+1, де очолив департамент журналістських розслідувань.

«Відтоді він почав чітко і послідовно відстоювати інтереси власника каналу [Ігоря Коломойського]. І не тільки як креативний продюсер програми Гроші, а й на інших медійних майданчиках — в блогах для різних видань», — пише в своєму травневому матеріалі про Дубинського Детектор медіа. Професійна журналістська спільнота і раніше неодноразово викривала заангажованість програм Дубинського.
 

Хто буде балотуватися по округу №62 (Житомир) 


Від партії «Слуга народу» по житомирському мажоритарному округу №62 буде балотуватися в народні депутати Герой України, військовий Ігор Герасименко.

Ігору Герасименко 35 років, він народився в місті Радомишль на Житомирщині. Десантник, майор Збройних сил України, командир військової частини А1493, раніше — командир 1-го аеромобільно-десантного батальйону 95-ї аеромобільної бригади. Указом Президента України від 12.02.2015 йому присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка».
Поділитись

Новини по темі: