23 грудня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Наука/Освіта
  • Порушення облаштування укриттів та меню для школярів: на Житомирщині відбулись перевірки закладів освіти

Порушення облаштування укриттів та меню для школярів: на Житомирщині відбулись перевірки закладів освіти

  • Фото: ілюстративне
  • 17 травня, 2024 10:51

У поточному році з метою визначення стану організації та якості харчування дітей в закладах освіти області здійснено 359 перевірок закладів освіти (354 комісійних обстежень та 5 позапланових заходів державного нагляду за заявами суб’єктів господарювання) проти 268 за аналогічний період 2023 року, у тому числі 144 перевірки закладів дошкільної освіти (ЗДО), 213 перевірок закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО) і 2 інтернатних заклади.

Про порушення вимог повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

"В частині проведених обстежень та перевірок виявлені порушення вимог санітарного законодавства, які стосувалися переважно неналежного матеріально-технічного забезпечення харчоблоків, стану організації та якості харчування дітей в організованих колективах, зокрема недотримання умов приймання та зберігання продуктів харчування, що швидко псуються, порушення поточності виробничих процесів та технології приготування страв, недотримання погодженого з Держпродспоживслужбою примірного меню, порушення у дотриманні санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів Окрім того, спеціалістами Держпродспоживслужби області проведено оцінку на відповідність вимогам діючого законодавства 191 примірних сезонних чотиритижневих меню щодо харчування дітей в закладах дошкільної освіти, з них узгоджено 158 меню (83%), та 335 - щодо харчування дітей в закладах загальної середньої освіти, наразі узгоджено 274 меню (82%); решта повернута на доопрацювання та усунення виявлених недоліків", - йдеться в повідомленні.

Проаналізовано 479 меню-розкладів харчування дітей в різних за типом закладах, у 170 (35%) з них виявлено порушення щодо виконання норм натурального харчування, у тому числі у 38% ЗДО та у 34% ЗЗСО; у 2023 році питома вага порушень становила 13%.

Окрім того спеціалісти ГУ прийняли участь в проведенні 234 комісійних обстежень укриттів в закладах освіти області. Порушення вимог щодо облаштування укриттів виявлено під час проведення обстежень 4-х закладів загальної середньої освіти.

"З метою усунення виявлених порушень керівникам закладів освіти надано 241 листів з пропозиціям; за ініціативи спеціалістів Держпродспоживслужби області вилучено з реалізації 39 кг небезпечної та неякісної продукції, направлено 165 листів та 2 доповідні до органів влади та органів місцевого самоврядування. Матеріали щодо організації безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти і питання забезпечення санепідблагополуччя населення підготовлено та направлено для заслуховування на засіданнях 18 місцевих та обласної комісій з питань ТЕБ та НС. Спеціалістами Держпродспоживслужби області взято участь у проведенні 93 нарад з керівниками закладів освіти та 60 нарад - в органах влади та місцевого самоврядування, проведено 91 семінар з персоналом закладів освіти з питань профілактики виникнення та розповсюдження гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Прочитано 6485 лекцій та бесід, висвітлено на веб-сайтах 120 статтей", - зазначили в управлінні.

Поділитись

Новини по темі: