23 квітня, 2024
Ми в соцмережах

В Інтернеті з'явилася найдокладніша на сьогоднішній день мапа Місяця. ФОТО

  • 24 березня, 2011 11:04
В Інтернеті опублікували найдетальнішу на сьогоднішній день світлину зворотного боку Місяця.

Зображення було складено з безлічі знімків, отриманих зондом NASA під назвою LRO. Переглянути фотографію у високому дозволі і ознайомитися з коротким описом знімка можна на порталі Space.com.

Дозвіл нового зображення не є максимально можливим - деякі ділянки місячної поверхні були раніше сфотографовані більш детально. Проте до цих пір у вчених не було настільки докладного знімка зворотного боку Місяця цілком. Окремі фотографії були зроблені камерою зонда LRO Wide Angle Camera.

Через дії припливних сил Землі на Місяць обертання земного супутника загальмовано, і період обертання Місяця навколо своєї осі дорівнює періоду її обертання навколо Землі. Відповідно, спостерігачі на планеті завжди бачать тільки одну сторону супутника.

Зворотний бік Місяця була вперше сфотографовано в 1959 році радянською автоматичною міжпланетною станцією "Місяць-3", а побачити її на власні очі змогли члени екіпажу космічного корабля "Аполлон-8", який здійснив обліт супутника.

Пізніше в ході спостережень частини Місяця, яка відвернута від Землі за допомогою орбітальних зондів було з'ясовано, що її ландшафт дуже помітно відрізняється від ландшафту тієї сторони, яка "дивиться" на нашу планету. Зокрема, на зворотному боці практично немає так званих місячних морів - великих областей, залитих базальтової лавою, викинутої при вулканічної активності у минулому.

Зображення клікабельне

Луна
Це зображення, отримане від місячного корабля NASA Reconnaissance Orbiter, є найбільш детальним представленням про зворотну сторону Місяця на сьогоднішній день.
CREDIT: NASA/GSFC/Arizona State University
Поділитись

Новини по темі: