9 вересня, 2025
Ми в соцмережах

На Житомирщині зафіксовано два випадки отруєнь грибами цього року

  • Фото: unsplash
  • 9 вересня, 2025 13:03

У поточному році в Житомирській області зареєстровано 2 випадки отруєння грибами. І якщо в минулому 2024 році випадків отруєнь зареєстровано не було, то в 2023 році отруїлися грибами 3 людини.

Про це 9 вересня повідомляє Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

"Дикорослі гриби - своєрідний харчовий продукт, що має особливий хімічний склад. Вони містять велику кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни. Але засвоюванню грибів заважає значний вміст у них хітину, який не тільки не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, а й перешкоджає доступу до їжі травних соків. Лікарі оцінюють гриби як продукт, що важко перетравлюється, тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. У жодному випадку гриби не можна споживати дітям, вагітним і людям старшого віку.

Всі гриби поділяються на 2 групи: їстівні та неїстівні. Крім того, гриби мають властивості вбирати із землі такі отруйні речовини, як ртуть, свинець, цинк, миш’як тощо. Їх вживання іноді призводить до отруєнь, а часом - і до смерті людини", - йдеться в повідомленні.

ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наголошує на обов’язковому дотриманні правил «тихого полювання»:

  • можна збирати тільки добре знайомі гриби;
  • ніколи не пробуйте гриби на смак, навіть якщо ви переконані, що вони їстівні;
  • не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані або пошкоджені гриби: вони здатні накопичувати небезпечні речовини і викликати отруєння;
  • уникайте грибних місць, розташованих поблизу екологічно забруднених районів, як-то сміттєзвалища, токсичні виробництва, ділянки поблизу автомагістралей або з підвищеним радіаційним фоном;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі: у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготовки;
  • готові страви з грибів зберігайте у холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Основні причини отруєнь:

  • ️вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

Пам’ятайте: сушіння, засолювання, маринування, теплова обробка не зменшує кількості отрути у грибах.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

Журнал Житомира повідомляв, що На Житомирщині розпочався грибний сезон: як убезпечити себе від отруєння грибами.

Поділитись

Новини по темі: