18 квітня, 2024
Ми в соцмережах

У Коростені посеред парку знайшли рештки мамонта часів льодовикового періоду. ВІДЕО

  • 20 серпня, 2021 15:59
У Коростені під час підготовчих будівельних робіт перед встановленням флагштоку будівельники знайшли кістки, які могли належати мамонту. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на Андрія Петраускаса, старшого наукового співробітника інституту археології Національної академії наук.

За його словами, знайдені кістки за своїм розміром, складом, характером знахідки вірогідно належали саме мамонту.
 

"Вони ще в дуже гарному стані, не трухлі, – каже Андрій Петраускас. Ми можемо сподіватися, що при розкопках, які будуть проводитися у жовтні, ми зможемо отримати якийсь кістковий матеріал у гарному стані. Також важливо те, що воно знаходиться на шаруваннях, які належать до льодовикового періоду".




Заступниця коростенського міського голови Наталія Чижевська говорить, що рештки мамонта знайшли у Коростенському парку відпочинку під час копання там котловану, де планували встановити 50-метровий флагшток до Дня Незалежності.
 

"Почалися земляні роботи, в процесі яких побачили кістяк. Для усіх це було великою несподіванкою. Ніхто не міг повірити, що ці знахідки можуть належати до доби середнього палеоліту. А це означає, що цими археологічними знахідками мають опікуватися міжнародні науковці. Ми звернулися до інституту археології, вони приїхали і на своєму рівні визначили, що це кістки мамонта", – сказала Наталія Чижевська.


Фото: Суспільне


Завідувач відділом природи Житомирського краєзнавчого музею Петро Печенюк говорить, що знайдені рештки мають бути під постійним наглядом.
 

"Рештки тварин майже завжди знаходять у гарному стані, а їхні руйнування у більшості випадків пов'язані з тим, що люди не знають, як з ними поводитися. Знайдені залишки потребують негайної фіксації, а у подальшому – консервації. І цього часто не проводять, тому це призводить до їхнього швидкого руйнування", – розповів Петро Печенюк.


Наразі місцева влада веде перемовини з підрядниками щодо встановлення накриття над місцем знахідки, щоб вберегти кістки від пошкоджень до приїзду науковців. Роботи із встановлення флагштоку в міському парку призупинили.
 
Поділитись

Новини по темі: