29 березня, 2024
Ми в соцмережах

Через різку зміни погоди на Житомирщині може загинути урожай плодових дерев

  • 12 січня, 2021 8:35
У Житомирській області через різкі зміни температури може загинути частина урожаю плодових дерев. Основна проблема для дерев у недостатній кількості води у ґрунті.

Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням на еколога Володимира Дубового.
 

"Рослина, готуючись до зими, робить запас цукрів. Особливо – в точках росту, в бруньках. Загартування, як такого, не відбулося. Навіть ті морози, мінус 15 градусів, можуть бути для плодових дерев дуже і дуже страшними", – зазначив еколог.


Володимир Дубовий додав, що людина ще може вплинути на зимівлю дерев.

"Потрібно якомога більше зволожити грунт, щоб коренева система була максимально мокрою. Та саме зараз потрібно провести побілку самих дерев, не перед Великоднем, а саме зараз", – радить еколог.
 

У Житомирському Гідрометцентрі кажуть, що нестійка погода – це реалії сучасного клімату.
 

"Якщо раніше було так, що зима приходила і морози встановлювалися на цілий сезон, то зараз відбуваються "температурні гойдалки", тобто від аномального тепла, наприклад, як 31 грудня, коли температура підіймалася до 8 градусів тепла. Зараз очікуємо зниження температури до 18-20 градусів морозу. Це реалії сучасного клімату, коли ми маємо дуже нестійку погоду", – розповіла представниця центру Іраїда Єлиневська.


Нагадаємо, морози почнуть посилюватися з четверга, 14 січня. Вночі в п'ятницю і суботу очікується до 20 градусів морозу.
Поділитись

Новини по темі: