19 квітня, 2024
Ми в соцмережах

Лісові пожежі на Житомирщині: стало відомо, що не всі постраждалі отримають нове житло від держави

  • 21 травня, 2020 8:53
Після масштабних лісових пожеж у Житомирській області минув місяць. Лише в Овруцькому районі від вогню постраждало 5 сіл. Вщент вигоріло близько 80 хат. Влада обіцяла надати грошову компенсацію погорільцям, а замість втрачених осель встановити модульні будинки.

Люди чекають, коли їм привезуть і почнуть встановлювати обіцяні модульні будиночки. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

У селі Магдин вогонь знищив 24 оселі. Родина Платонових ледь встигла вибігти з будинку, коли лісова пожежа сунула до двору. Кури та качки загинули у вогні. Дивом вцілів кіт Шерлок.

Нині ця родина з двома дітьми мешкає у тимчасовій будівлі, у яку їх пустили сусіди. Про обіцяні владою модульні будиночки для погорільців чули, але вже на них не сподіваються.

"Казали, що 50 їх буде. Потім сказали, що 10. Вийшло, що два, від сили три - тобто ми в їхнє число не входимо", - сказала постраждала мешканка Вікторія Платонова.
 

"Був у сільраді, може, вагончик привезуть. Будинків жодних не буде, тому що землю треба приватизувати", - додав постраждалий мешканець Ігор Платонов.


Чому родині з дітьми світить лише вагончик - пояснюють урядовці. Виявляється, що села Магдин та Личмани, які найбільше постраждали від пожеж, розташовані у зоні добровільного відселення після аварії на ЧАЕС. І більшість теперішніх мешканців жили у хатах, які раніше покинули їхні законні власники. Тож у погорільців немає документів ані на споруди, ані на земельні ділянки.
 

"Земля не приватизована у людей. Треба тепер виготовляти документацію на землю, щоб ставити будиночки", - повідомила голова Колесниківської сільської ради Зоя Сосновська.


Мешканцю села Личмани Івану Івановичу обіцяють модульний будиночок замість згорілої хати. Бо земля - його власність. Але коли це станеться, не кажуть.

"Все ж на папері. Поки Іван вирішить, потім сільська рада і район, потім Київ і Верховна Рада, потім все назад, так само", - каже чоловік.

Коли це станеться, не знають і місцеві урядовці. Гроші з держбюджету начебто виділені, але до району ще не дійшли.

Також ще міркують, як допомогти сім'ям, яким модульні будиночки не можуть надати. Поки їм можуть дати лише по 31 тисячі гривень грішми. Їх людям уже почали виплачувати.

Нагадаємо, на території Житомирської області 16 квітня 2020 року виникла лісова пожежа, яка розповсюдилася на площу 30 тис. гектарів. До гасіння залучалось 1069 чоловік та 156 одиниць техніки, у тому числі літаки АН-32П та пожежний поїзд. Від лісових пожеж найбільше постраждали чотири села – Личмани, Магдин, Острови та Нижня Рудня.
Поділитись

Новини по темі: