26 червня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У Житомирському краєзнавчому музеї наявний скіфський короткий меч, знайдений у Бердичівському районі

У Житомирському краєзнавчому музеї наявний скіфський короткий меч, знайдений у Бердичівському районі

  • Фото: Житомирський обласний краєзнавчий музей
  • 9 червня, 2024 14:57

Житомирський обласний краєзнавчий музей може похизуватися такою знахідкою як скіфський короткий меч сер. І тис. до н.е.

Меч було знайдено громадянином Шевчуком у вирі річки села Скраглівка Бердичівського району в 1921 році.Про це повідомляють на сторінці музею фейсбук. 

Вважається, що у південній частині Житомирської області побутували скіфи-орачі. Тож цілком можливо, що даний меч належав представнику племені скіфів, або ж він міг опинитися на нашій території в результаті взаємодії місцевого населення з кочовими племенами.

Матеріал, з якого виготовлено меч (або хоча б верхня частина), є показником соціального стану його власника – чим дорожчий метал, тим вище статус. У нашому випадку меч повністю виготовлений із заліза, що говорить про невисокий соціальний та військовий стан воїна.

Наразі ведеться чимало дискусій щодо назви меча (чи називати акінаком), також щодо наявності фалічної символіки у його формі.

Перехрестя меча -  головний виразний елемент в усіх типах такої зброї. Також правила носіння меча досить специфічні. Він носився на поясі і був направленим до центру. Задля безпеки меч розміщувався у піхвах відповідної форми з розширенням на кінці. На піхви часто наносився зооморфний або рослинний орнамент, який символізував чоловіче та жіноче начало.

Поділитись

Новини по темі: