20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У Житомирі відбувся допремʼєрний показ фільму «Інший Франко» за участі актора В’ячеслава Довженка

У Житомирі відбувся допремʼєрний показ фільму «Інший Франко» за участі актора В’ячеслава Довженка

  • Фото: постер фільму «Інший Франко»
  • 23 лютого, 2024 12:15

У Житомирі відбувся спеціальний показ українського бойопіку «Інший Франко» за участі актора фільму В’ячеслава Довженка.

Про це повідомляє Житомирська міська рада.

«Інший Франко» — це історія про наймолодшого сина письменника Івана Франка – Петра. Саме він став співзасновником організації «Пласт» в Україні. Петро був льотчиком і засновником авіації в Галицькій армії, науковцем, який мав 36 наукових патентів на винаходи, депутатом Верховної Ради УРСР. Репресований радянською владою та вивезений у Сибір, дорогою куди загинув при загадкових обставинах.


Фото: Житомирська міська рада

«Назва картини має два підтексти. По-перше, це дійсно не про Івана Яковича, це про його третього сина. А по-друге, ми не створювали історичну постать. Нашим завданням було створити художню стрічку. Ми спробували пофантазувати і показати, який він був батько, чоловік, товариш... Ми відкрили грань історичної постаті як людини», — каже В’ячеслав Довженко.

Актор зізнається: Житомир для нього особливе місто. Тринадцять років тому він ставив свою дипломну виставу саме у театрі імені Івана Кочерги та дебютував як театральний режисер. Зараз він повернувся до міста із кінострічкою.


Фото: Житомирська міська рада

Робота над фільмом розпочалася ще у 2019 році у Львові, але пандемія, а потім повномасштабне вторгнення, призупинили процес зйомок.

В’ячеслав Довженко спробував зачарувати маловідомою історичною постаттю молоде покоління й викликати у нього інтерес.

«Мій чотирнадцятирічний син після перегляду стрічки почав читати цікаві факти про Петра Франка, хоча, на жаль, про нього небагато інформації. Сина вразив цей фільм», — ділиться Вʼячеслав.

Покази фільму у Житомирі триватимуть до кінця місяця.


Фото: Житомирська міська рада

Поділитись

Новини по темі: