20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У Житомирі стартував фестиваль документального кіно про права людини

У Житомирі стартував фестиваль документального кіно про права людини

  • Фото: Docudays UA
  • 12 грудня, 2023 19:10

У Житомирі стартував 20-ий Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Про це повідомляє Житомирська міська рада.

Головною метою заходу є сприяння дотриманню й захисту прав людини та основоположних свобод, утвердження розуміння людської гідності як найвищої цінності, підвищення рівня громадянської активності в Україні, сприяння розвитку документального кіно.

«Кінопокази  триватимуть 12-14 грудня з 16:00 до 18:00 за адресою: майдан Перемоги, 10 (БЦ «Імперіал»), 2-ий поверх, велика зала. Після кожного кінофільму відвідувачі матимуть можливість поспілкуватися з режисерами, знімальною командою або з експертами з даної тематики», — йдеться у повідомленні.

Організатором фестивалю є ГО «НУО «Сучасний Формат».

Щоб відвідати покази у Житомирі, варто зареєструватися за посиланням.

Перелік показів у Житомирі

1. Фільм: «Нескорений Херсон» 

Режисер – Устин Данчук 

Дата: 12 грудня 2023 (Вівторок) 

Час: 16:00 

«Нескорений Херсон» – стрічка про роботу херсонських журналістів. З початку повномасштабного вторгнення кореспонденти медіаплатформи «Вгору» фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного  центру росіянами, мітинги, окупацію та  звільнення рідного міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року. 

«Нескорений Херсон» – це зізнання в любові рідному місту. Його жителі щодня живуть у небезпеці, та попри все, долають труднощі, не втрачають оптимізму, вірять у перемогу та роблять усе можливе, щоб їхнє місто продовжувало жити. Херсонці, які підтримують місто живим, волонтери, комунальники, водії маршруток, продавці в магазинах це справжні герої, які доводять нам щодня, що Херсон – це місто незламних людей.


Фото: Житомирська міська рада

2. Фільм: «Зерна голоду: Україна 1933»  (Попередження щодо змісту: зображення насильства) 

Режисер – Ґійом Рібо 

Дата: 13 грудня 2023 (Середа) 

Час: 16:00 

Березень 1933 року. Молодий журналіст із Вельсу, Ґарет Джонс, таємно прибуває до України. У той час країна переживала абсолютно безпрецедентний голод. Запроваджений Сталіним, який тримав його в таємниці, цей голод мав політичне підґрунтя. Після повернення Джонс застерігає про нього весь світ, але радянські маніпуляції виявляються сильнішими. Цей фільм оповідає про труднощі розслідування, що йде проти інституцій. Це історія масового злочину та брехні.


Фото: Житомирська міська рада

3. Фільм: «Вбивство журналіста» 

Режисер – Метт Сарнецкі 

Дата: 14 грудня 2023 (Четвер) 

Час: 16:00 

Молодого журналіста-розслідувача та його наречену жорстоко вбили у власному домі в Словаччині. Їхня смерть призвела до найбільших протестів у Словаччині з часів повалення комунізму. В цій історії справа несподівано повернула на інше, коли інформант «злив» колегам убитого журналіста файл із таємною справою про вбивство. Заразом йшлося й про комп’ютери та зашифровані переговори ймовірного замовника вбивства – бізнесмена, тісно пов’язаного з провладною партією країни. Прочісуючи ці зашифровані повідомлення, журналіст(к)и виявляють, що країну захопили корумповані олігархи, судді та правоохоронці. На них чекає притягнення до відповідальності.


Фото: Житомирська міська рада

Поділитись

Новини по темі: