20 травня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • У 200-річному маєтку на Житомирщині діятиме культурно-мистецький простір

У 200-річному маєтку на Житомирщині діятиме культурно-мистецький простір

  • Фото: ініціаторка проєкту Наталя Ященко
  • 14 лютого, 2024 11:44

200-річний маєток на Житомирщині вирішили використати для організації культурно-мистецького простору.

Про це в ефірі Українського радіо Житомир в розмові із ведучою Наталкою Кулініч розповіли ініціаторки проєкту: завідувачка сектору культури та туризму Гришковецької селищної ради Наталя Ященко та представниця експертно-консультаційного центру розвитку громад Світлана Гнатюк.

У маєтку, що розташований у селі Гальчин Гришковецької громади, народився українсько-польсько-турецький діяч Михайло Чайковський.

Отож, щоб увіковічнити памʼять про діяча та використати простір з користю для сучасників., у приміщенні маєтку створили культурний простір під назвою «Чайковський Space».

За словами Наталії Ященко, в стінах цього маєтку в 1919 році радянська влада розмістила в школу, яка функціонувала там рівно 100 років — до 2019 року.

Вчителі та батьки учнів зберегли приміщення у гарному стані, а згодом жителі громади почали відновлювати історичну атмосферу маєтку.

«Почали збирати старовинні речі. У нас є гарна народознавча кімната, є облаштовані кімнати, які мають старовинні меблі, посуд, знаряддя праці, одна жінка принесли книги 19 століття польською мовою, одна з них датована 1838 роком. Територія біля маєтку — більше гектара, в планах її облаштувати. Обов’язково потрібно реставрувати будівлю маєтку, відновити ліпнину, яка знаходиться на стелі. А можливо під нею ще є розпис», — зазначає Наталя Ященко.


Фото: Facebook-сторінка Наталі Ященко

В центрі наразі діє два постійних працівники, штат планують розширювати. Відкрився артпростір, де проводиться арттерапія для дорослих і дітей.

На базі маєтку вже проводили перший і другий гастрофестивалі білого борщу, гостям влаштовували екскурсії із розповіддю про історію будівлі та постать Михайла Чайковського.


Фото: Наталя Ященко

«Особливо із початком повномасштабної війни такі проєкти вселяють надію, що не все втрачено і не потрібно бути в розпачі», — наголошує пані Наталя.

Спільно з Гришковецькою громадою ініціативу по створенню в приміщенні маєтку багатофункціонального простору реалізовує команда, до якої, зокрема, входить експертно-консультаційний центр з розвитку громад та територій.


Фото: Наталя Ященко

Представниця центру Світлана Гнатюк каже, що над проєктом культурного простору працювали спільно з організацією «Кейсерс».

Представлено було 5 кейсів від різних громад України, і представники Житомирщини обрали кейс «Нове життя для садиби Михайла Чайковського» і подали на конкурс ідею перетворення садиби на культурно-мистецький простір.

«За проєктом кожна кімната має певне функціональне зонування. Ми розробили брендбук простору, закупили меблі та обладнання. Також нам вдалося змінити назву вулиці, яка проходить поблизу садиби, тепер вона носить ім’я Михайла Чайковського. Кілька кімнат облаштовані в стилі та в дусі того часу, коли жив Михайло Чайковський. Маємо декілька експонатів, пов’язані із ним. Грант ще триває і він передбачає проведення певних заходів, щоб наповнити садибу подіями», — ділиться Світлана Гнатюк.


Фото: Світлана Гнатюк

Вона каже, що це унікальний проєкт, і кейсів відновлення історичних садиб в Україні не так багато. Ініціатори відродження маєтку в Гальчині хочуть масштабувати такий досвід, щоб зробити схожі садиби на території України магнітами розвитку громад.


Фото: Наталя Ященко

Поділитись

Новини по темі: