16 вересня, 2024
Ми в соцмережах
  • Головна
  • Культура
  • Письменник Валерій Шевчук отримав відзнаку «Честь і слава Житомирщини»

Письменник Валерій Шевчук отримав відзнаку «Честь і слава Житомирщини»

  • Фото: Житомирська обласна рада
  • 20 серпня, 2024 16:44

20 серпня українського письменника-шістдесятника, літературознавця та історика з Житомира, лауреата Шевченківської премії Валерія Шевчука нагороджено відзнакою Житомирської обласної ради «Честь і слава Житомирщини». 

Нагороду приурочено 85-річчю та за багаторічну творчу працю, високі досягнення в професійній діяльності, вагомий внесок у створення матеріальних, культурних і духовних цінностей, активну життєву позицію.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної ради. 

Відзнаку ювіляру вручив керуючий справами виконавчого апарату Житомирської обласної ради Віктор Назар, який від імені керівництва та депутатського корпусу привітав Валерія Олександровича з цією знаменною подією та побажав йому міцного здоров'я, невичерпної енергії та нових творчих досягнень.

Довідково.

Валерій Олександрович Шевчук — український письменник-шістдесятник, майстер психологічної та готичної прози, автор численних літературознавчих і публіцистичних праць, перекладач та інтерпретатор українського літературного бароко. Народився 20 серпня 1939 року в Житомирі в родині шевця.

Валерій Шевчук є одним з основоположників Житомирської прозової школи. Його творчість умовно поділяється на три основні напрямки: історична проза, твори, що відображають сучасне життя, та літературознавчі праці.

Він є упорядником і перекладачем творів Івана Вишенського, Самійла Величка, Григорія Сковороди, упорядником антологій української поезії та історичної прози. Валерій Шевчук також написав двотомну історію української літератури "Муза роксоланська".

Загалом Валерій Шевчук є автором понад 150 художніх та наукових книжок. Найвідоміші з них — "Три листки за вікном", "Дім на горі" та "Птахи з невидимого острова". Його художні твори перекладено 22 мовами, а на сюжети поставлено щонайменше 5 кінострічок та вистави в театрах України.

У 1988 році Валерій Шевчук отримав Шевченківську премію за роман-триптих "Три листки за вікном". Він також є лауреатом літературних премій імені М. Коцюбинського, О. Копиленка, Є. Маланюка, І. Огієнка, Б. Певного, О. Пчілки. У 1999 році йому було присвоєно Орден Ярослава Мудрого V ступеня.

Поділитись

Новини по темі: